Hebben supermarkten wat te zoeken in binnensteden? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

Fietsen voor de Albert Heijn in de Brugstraat in Groningen

Fietsen voor de Albert Heijn in de Brugstraat in Groningen Foto: Duncan Wijting

De gemeente Groningen neemt maatregelen tegen supermarkten in de binnenstad. Als het aan het gemeentebestuur ligt, komen er geen nieuwe meer bij en vertrekt er zelfs een aantal. Hebben supermarkten überhaupt wat te zoeken in binnensteden?

62 procent van de deelnemers is het oneens met de stelling en vindt dus dat er wel degelijk grootgutters in het centrum horen. ,,Supermarkten houden de bewoners in de binnenstad en daarmee het straatbeeld levendig. Door ze te laten vertrekken, drijf bewoners in de armen van thuisbezorgd en aanverwante diensten en flitsbezorgers’’, schrijft een tegenstander.

,,Er worden steeds meer lege winkelpanden geschikt gemaakt voor bewoning, dus zijn er supermarkten nodig’’, voegt een ander toe.

Voorstanders van binnensteden zonder supermarkt zijn met 38 procent in de minderheid. ,,De logistiek is gevaarlijk voor fietsers en scholieren’’, schrijft een deelnemer. ,,De druk en overlast van leveringen verstoren de belangrijkste kwaliteit en aantrekkingskracht van een binnenstad. Onaangenaam dominant’’, schrijft een voorstander.