Moet het ook in de toekomt mogelijk blijven tabak te kopen? Dit is de uitslag van de stelling van de dag

Foto: Shutterstock

Een kleine minderheid (52 procent) is het eens met de stelling van de dag: tabak kopen moet ook in de toekomst mogelijk blijven.

Longarts Wanda de Kanter lanceerde deze week een plan om ervoor te zorgen dat de jeugd van nu in de toekomst nooit sigaretten kan kopen. Haar ‘eindspel tegen roken in Nederland’ komt op het volgende neer: er moet een wet komen waarbij de minimumleeftijd waarop tabak gekocht mag worden telkens een jaar omhoog gaat. Hierdoor kunnen vanaf 2035 jongeren die dan 18 jaar worden nooit meer sigaretten kopen.

Nu al mogen minderjarigen geen tabak kopen, en op steeds minder plekken mag er gerookt worden. Dat is volgens Kanter, tevens voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, niet genoeg.

Heeft deze longarts gelijk, of slaat ze door? Als je meerderjarig bent, kun je toch zelf bepalen of je wil roken of niet?

,,We leven in een democratie waar betutteling niet de overhand moet krijgen”, schrijft iemand. ,,Wiet legaliseren, maar dan tabakverkoop verbieden, eventueel nog een suikertaks? waar gaat dit heen? Dan kopen we het gewoon in Duitsland toch? Moet Nederland weer het braafste jongetje van de klas zijn?”

Een ander: ,,Tabak is het de meest dodelijke en verslavende drug die er is. Hoe eerder het gebruik en de verkoop daarvan wordt afgebouwd, des te beter.”

Nieuws

menu