Stelling van de dag: Vindicat moet harder bestraft worden bij ongeregeldheden

Drie stadsbussen werden vrijdagavond vernield bij een uit de hand gelopen festival van Vindicat bij het Zilvermeer bij Kardinge. Foto: Beijumnieuws

Bussen werden vernield, de politie kwam massaal ter plaatse en de ME stond paraat. Het ging vrijdag mis toen een feest van Vindicat in Groningen ten einde kwam en de studenten terug wilden richting de binnenstad.

Het is niet de eerste keer dat de studentenvereniging met het hoofdkwartier aan de Grote Markt in opspraak komt. Al veel vaker waren er ongeregeldheden. Elke keer belooft de vereniging verbetering.

De gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool zeiden bij eerdere ongeregeldheden al zat te zijn van de reeks incidenten bij de vereniging. Ze eisten een 'cultuuromslag'. Vindicat beloofde daaraan te gaan werken, maar eind vorig jaar onderdeelde een commissie dat van een cultuurverandering nog maar weinig is gebleken.

Straffen

Vindicat werd al meermaals bestraft. Zo werd de accreditatie ingetrokken door de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool. Dat betekende in de praktijk dat de vereniging niet bij officiele gelegenheden aanwezig mocht zijn en Vindicat een bestuursbeurs van zo'n 30.000 euro mis liep.

Maar volgens sommigen is het niet genoeg en moet er harder opgetreden worden. Zo wil de SP in de Groninger gemeenteraad dat het hoofdkwartier van Vindicat aan de Grote Markt tijdelijk gesloten wordt en vergunningen worden ingetrokken.  ,,De tijd van in gesprek gaan, is echt voorbij’’, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk.

Wat vind jij? Moet er harder opgetreden worden tegen Vindicat bij nieuwe ongeregeldheden?

Nieuws

Meest gelezen

menu