Moeten we ons veel meer zorgen maken over het uitsterven van diersoorten? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

De dodo. Foto: Shutterstock

Een grote meerderheid van 78 procent van de deelnemers aan de Stelling van de dag vindt dat we ons veel meer zorgen moeten maken over het uitsterven van diersoorten. ,,Er moet een mind set komen dat niet alles om de economie draait, maar behoud van een evenwichtige aarde.”

Deze zondag is de Internationale dag van biodiversiteit. In een VN-verslag gepubliceerd in 2019 waarschuwden wetenschappers dat één miljoen soorten, uit een geschat totaal van 8 miljoen, op het punt staan om uit te sterven, waarvan vele soorten al binnen enkele decennia.

Sommige onderzoekers beweren zelfs dat we al halfweg de zesde massale uitsterving zijn in de geschiedenis van de aarde. Eerdere massa-uitstervingen zorgden voor het uitsterven van 60 tot 95 procent van alle soorten.

Meer aandacht

Voor ecosystemen duurt het bovendien miljoenen jaren om van zo’n gebeurtenis te herstellen. Volgens een meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de dag redenen genoeg om het onderwerp meer aandacht te geven. Daarbij wordt door meerdere stemmers gewezen op overbevolking. ,,We vernielen en vervuilen de aarde met alles wat leeft, onszelf inbegrepen”, stelt iemand.

Een andere deelnemer wil nog verder gaan. ,,De ongebreidelde groei van de mensheid zou meer aandacht moeten gaan krijgen en geboortebeperking zou een item moeten gaan worden, al was het enkel maar om zo de leefgebieden van dieren en planten te behouden.”

Normaal proces

De deelnemers die het oneens zijn met de Stelling van de dag zijn deels van mening dat sprake is van een normaal proces. ,,Zolang dat de aarde bestaat zijn er diersoorten uitgestorven.” Iemand anders sluit zich daar volmondig bij aan. ,,De natuur regelt zich totaal helemaal zelf.”

Nieuws

menu