Moeten we ons zorgen maken over de aanwezigheid van het apenpokkenvirus in Nederland? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

Mensen die het apenpokkenvirus oplopen kunnen eerst last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag. Foto: ANP

Koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. En blaasjes. De symptomen van apenpokken zijn niet bepaald fraai. Temeer omdat wordt beweerd dat het virus erg besmettelijk is. Moeten we ons zorgen maken nu apenpokken ook in Nederland is vastgesteld? Ja, denkt 53 procent van de deelnemers aan de Stelling van de dag.

,,Een virus moet je niet onderschatten”, reageert een van de stemmers die wel iets voelt voor een vaccinatie voor iedereen. ,,Het apenpokkenvirus ziet er niet gezond uit op de foto.” „Niet bagatelliseren, deden we eerst met corona ook en zie de gevolgen”, zegt een andere deelnemer.

Kwestie van voorzorgsmaatregelen nemen, vindt een lezer. ,,Zoals medicatie en vaccinatie. Als men gevaccineerd wil worden kan het in ieder geval, ook al zijn we al zo vaak gevaccineerd de afgelopen jaren. Maar om als een soort melaatse thuis te moeten zitten lijkt me vreselijk als je de foto’s ziet.”

‘Weer zo’n rel’

Iemand die het oneens is met de Stelling spreekt van ‘weer zo’n rel om mensen op de kast te jagen’. ,,Men wordt er niet of nauwelijks ziek van en de verspreiding verloopt voorspelbaar”, reageert een andere stemmer.

Het RIVM meldde zaterdag dat nu bij twee mensen apenpokken is vastgesteld in Nederland. De tweede positieve testuitslag kwam zaterdag binnen, nadat op vrijdag ook al iemand het virus onder de leden bleek te hebben. In de afgelopen weken was het virus al vastgesteld in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Zo’n verre verspreiding is voor het apenpokkenvirus ongewoon, bleek al. Onder de patiënten zijn relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt. In Nederland is een meldplicht ingesteld voor besmettingen.

Nieuws

menu