Stelling van de dag: We moeten stoppen met de zomertijd

Foto ter illustratie: Shutterstock

De zomertijd is weer voorbij. In de afgelopen nacht is de klok een uur teruggezet nadat de wijzers in het voorjaar juist een uur vooruit gingen. Moeten we niet gewoon stoppen met de zomertijd?

Voor wie de kluts even kwijt is. De 'normale' tijd is de wintertijd. De zomertijd is ooit bedacht zodat mensen meer kunnen profiteren van het daglicht. Ook speelde mee dat kon worden bespaard op elektrische verlichting.

Maar in de loop der jaren hebben wetenschappers aangetoond dat de zomertijd schadelijk kan zijn. Ons bioritme raakt in de war. Vooral jonge kinderen kunnen door de tijdsaanpassing van slag raken. Daarentegen kunnen veel mensen niet wachten op de zomertijd, domweg omdat het 's avonds langer licht is.

De afschaffing van de zomertijd is geruime tijd onderwerp van gesprek geweest. Binnen het Europees Parlement bestond een meerderheid voor het stoppen met het vooruit zetten van de klok in het voorjaar. Maar het voornemen strandde in Brussel. Gevolg is dat alles voorlopig blijft zoals het is.

Wat vind jij? Moeten we stoppen met de zomertijd? Deel jouw mening en reageer op de stelling van vandaag.

Nieuws

Meest gelezen

menu