Zijn zonnepanelen de oplossing voor de gestegen energiekosten? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

Een installateur plaatst zonnepanelen op het dak van een woonhuis. Foto Remko de Waal

De kosten voor brandstof, gas en elektriciteit rijzen bijkans de pan uit. Nagenoeg iedereen denkt na over maatregelen om de energierekening binnen de perken te houden. Vormen zonnepanelen zijn de oplossing voor de gestegen energiekosten?

Ja, zegt een krappe meerderheid (52 procent) van de mensen die reageren op de Stelling van de dag. Vooral door de huidige salderingsregeling van de overheid kunnen panelen op dit moment uit, schrijven voorstanders. ,,Als de regeling wordt afgebouwd, moet worden gezocht naar mogelijkheden om elektrische energie op te slaan.’’

Mensen die het eens zijn met de stelling hebben vaak ook andere energiebesparende maatregelen genomen, zoals extra isoleren en infraroodpanelen. Met dat laatste kan het huis worden verwarmd met de opgewekte stroom.

Tegenstanders, 48 procent van de stemmen, wijzen op de afhankelijkheid van de zon. ,,In de donkere maanden heb je niet zoveel aan zonnepanelen’’, schrijft een deelnemer. Bovendien wijzen veel tegenstanders op het ontbreken van een mogelijkheid om de opgewekte stroom op te slaan.

Nieuws

menu