Stemmen vanaf je 16e? 'Laat politici in ieder geval beter kijken naar de ideeën en inbreng van jongeren' | DVHN Jongerenpanel

Amber, Sara, Eva van het DVHN Jongerenpanel Foto: Peter Wassing/DVHN

Stemmen, ook voor de komende gemeenteraadsverkiezingen kan pas als je 18 jaar of ouder bent. Moet de leeftijd waarop je mag stemmen naar beneden? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.

Stemmen, ook voor de komende gemeenteraadsverkiezingen kan pas als je 18 jaar of ouder bent. Regelmatig laait de discussie op over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. België heeft besloten dat jongeren vanaf 16 jaar mogen stemmen bij de Europese verkiezingen in 2024. Ook de gemeenteraad van Amsterdam pleitte al eens voor stemrecht voor 16-jarigen. Moeten jongeren vanaf 16 jaar stemrecht krijgen?

Amber Wolbers

“Het is zeker dat minderjarigen niet genoeg zijn betrokken in de politiek. Ik betwijfel echter of het invoeren van stemrecht vanaf 16 jaar de juiste manier is om dit probleem te verbeteren. Op je 18e verjaardag krijg je naast stemrecht namelijk een hoop nieuwe verantwoordelijkheden. Zaken zoals het betalen van belasting en berecht worden als een volwassene zijn ineens relevant voor jou. Ik vind dat 16- en 17-jarigen naast stemrecht dan ook de andere rechten en plichten van volwassenen moeten krijgen. Nu de overheid ons niet verstandig genoeg acht om een biertje te kopen, moeten ze ons ook niet toestaan bij te dragen aan politieke zaken.

Minderjarigen zijn vaak minder geïnteresseerd in politieke kwesties dan volwassenen. Dit vormt vaak een probleem. Wanneer iemand amper iets weet van de politiek is het moeilijk om een mening te vormen. Het is wat mij betreft dan ook een goed idee om vanaf de basisschool kinderen bewust te maken van de stem die ze later gaan krijgen. Scholen moeten kinderen leren over politieke partijen en hun standpunten, gezond met elkaar in discussie gaan en elkaars mening respecteren. Dat laatste is al een grote stap in de juiste richting.”

Sara Kooij

“Zelf ben ik zestien en ik heb niet het gevoel dat ik nog veel te jong ben om te stemmen, ik weet best waar ik voor en tegen ben. Toch voelt het ook alsof ik nog wat te weinig ervaring heb met ‘de buitenwereld’ om te stemmen, ik hoef immers nog geen verzekeringen te betalen of een huis te kopen.

Het lijkt me wel, dat je met het verlagen van de kiesleeftijd jongeren meer betrokken krijgt bij de politiek. Ik merk dat veel jongeren van zestien zich niet echt bezig houden met wat er in de politiek gebeurt en ik denk dat dit verandert als je vanaf je zestiende zou mogen stemmen. Daarbij hebben jongeren vaak een andere mening dan volwassenen, bijvoorbeeld omtrent klimaatverandering of de woningcrisis. Als meer jongeren zouden mogen stemmen, kunnen deze punten ook beter vertegenwoordigd worden.

Als ik kijk naar het verlagen van de kiesleeftijd naar zeventien vraag ik me af: ‘Wat is het verschil tussen zeventien zijn of achttien?’

Ik denk dat er niet veel verschil zit in wie je bent of wat je denkt als je zeventien bent of wanneer je achttien bent en dus zie ik eigenlijk geen reden waarom je niet vanaf je zeventiende stemrecht kan krijgen.”

Eva Paapst

“Eigenlijk is je brein pas volledig ontwikkeld wanneer je 24/25 jaar oud bent. Pas op die leeftijd ben je in staat om grote beslissingen te nemen. Toch hebben we ook de creatieve ideeën en ingeving van jongeren nodig. 18 jaar vind ik daarom best een geschikte leeftijd. Maar het is wel rond de jaren 14/16 dat je steeds meer betrokken en bewust bij de politiek raakt. Helaas kunnen jongeren van die leeftijd dit niet tonen, omdat ze niet mogen stemmen.

Ik begrijp het idee dat ze nog te jong zijn en niet helemaal ontwikkeld, maar het zijn toch wel de jongere groepen die met de nieuwste en creatiefste ideeën komen. Ik denk het volgende: 16-jarigen zouden nog niet mogen stemmen, daar zijn ze toch echt nog te jong voor. Wel vind ik dat politici voldoende aandacht moeten besteden aan de ideeën en de inbreng van jongeren van 16/17. Zo zouden ze bijvoorbeeld de mening van de jongeren kunnen vragen bij een bepaalde kwestie, of er zou een site kunnen zijn waar jongeren met elkaar kunnen discussiëren over de politiek, en waar de mensen in de politiek dan regelmatig even een kijkje nemen om te zien of er nog goede ideeën zijn of iets anders nuttigs.

Dus: prima als ze nog niet mogen stemmen, maar laat men dan wel beter kijken naar de ideeën en de inbreng van de jongeren.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu