Uitslag Stelling van de Dag: meerderheid vindt dat Nederland niet langer mee moet doen met sporttoernooien in ondemocratische landen

Bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking ontbraken vrijdag talloze regeringsleiders. Foto: ANP/Vincent Jannink

Een meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt dat Nederland niet langer moet meedoen aan sporttoernooien in ondemocratische landen.

,,Jammer voor de sporters, maar die ondemocratische landen die mensenrechten schenden links laten liggen en geen toernooien laten houden en die landen die daar wel aan meedoen ook boycotten”, schrijft een van de deelnemers die het met de stelling eens is.

,,De nationale sportbonden moeten niet meer met de internationale sportbonden zoals het IOC, FIFA willen werken. Stop gewoon die samenwerking”, schrijft een ander.

‘Niet selecteren op basis van geld’

,,Door het niet meer meedoen aan evenementen in dictatoriale regimes zullen ook organisaties als het IOC en FIFA ervan doordrongen moeten raken dat zulke landen niet met grote sommen geld één of meerdere evenementen kunnen kopen”, denkt een andere deelnemer.

,,De nadruk moet liggen op sociaal, democratisch en eerbied voor mensenrechten. Alleen aan de hand van deze beginselen mogen landen geselecteerd worden voor de organisatie van evenementen, niet alleen vanwege de grote hoeveelheid geld die deze dictaturen aan de overkoepelende organisaties geven.”

Hou sport en politiek gescheiden

Tegenstemmers merken op dat ‘Nederland zelf ook geen democratisch land meer is’. Sport en politiek moeten bovendien gescheiden blijven, vindt een deelnemer. ,,Dus wel meedoen maar wel op een of andere manier protest laten zien.”

Nieuws

menu