Uitslag Stelling van de dag: Negen op de tien vóór reanimeren als verplicht vak op de middelbare school. 'Een hartstilstand kan overal en op elk moment voorkomen'

Voorzitters van de jongerenafdelingen van politieke partijen kregen in 2019 een demonstratie in reanimeren. Het Rode Kruis vroeg de politiek om EHBO-lessen in het lespakket op te nemen. ANP LEX VAN LIESHOUT

90 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Reanimeren moet een verplicht vak op de middelbare school worden. „Waarom niet? Cursus duurt niet lang en moet af en toe herhaald worden. Kan prima worden ingepast in het biologie-onderwijs.”

Niet vaak is de uitkomst van de Stelling van de dag zo afgetekend. Negen op de tien stemmers is vóór reanimeren als verplicht vak op de middelbare school. „Het lijkt me een mooie combinatie van biologie en lichamelijke opvoeding, want het is best pittig om een tijd vol te houden,” zegt iemand. „Met het woord verplichten heb ik wel enige moeite; het is best heftig en niet iedereen kan/wil dit. Aan de andere kant: als je niet kan reanimeren door omstandigheden (fysiek of andere redenen), dan nóg is een cursus wel handig om te leren wat je dan wél kan doen.”

Veel mensen vinden dat reanimeren een basisvaardigheid zou moeten zijn, dat iedereen jong zou onder de knie zou moeten krijgen. „Hoe jonger dit aangeleerd wordt, hoe meer het blijft beklijven, ” zegt iemand. „Gezien de vergrijzing is het een must dat middelbare scholieren dit leren,” zegt iemand anders. Het zal zeker levens redden, daar is iedereen het ook over eens: „Elke seconde telt bij een reanimatie. En een hartstilstand kan overal en op elk moment voorkomen.”

De 10 procent die het oneens is met de stelling, vindt dat je het onderwijsprogramma niet zou moeten uitbreiden met cursussen als deze: „School is er niet om alle hiaten in de opvoeding en andere wenselijkheden op te vullen maar om (vak)kennis op te doen. Wil je het programma op scholen uitbreiden naar allerlei maatschappelijke wenselijkheden dan zijn er veel meer uren nodig op scholen.”

Anderen vrezen dat jongeren mogelijk onvoldoende gemotiveerd zullen zijn: „Niet iedereen is er geschikt voor, je moet wel een beetje stressbestendig zijn. En gemotiveerd. Dat bereik je niet door het verplicht te stellen, want dan wordt die training toch een formaliteit waar je niks mee bereikt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu