Uitslag Stelling van de dag: 60 procent van de lezers vindt kledingvoorschrift op school een goed idee

Leerlingen in het buitenland lijken op het oog heel tevreden in hun schooluniform. Foto: Shutterstock

Kledingvoorschriften op school? Een goed idee. Dat vindt 60 procent van de lezers die reageerden op de stelling 'Kledingvoorschrift op school is helemaal niet gek'.

Een ruime minderheid (40 procent) is van mening dat kinderen (en hun ouders) zelf moeten weten wat ze aantrekken naar school.

Een directeur van een basisschool in Roermond riep de ouders van haar leerlingen op om hun kinderen erop te wijzen om niet ’schaars gekleed’ op school te verschijnen. Het verzoek richtte zich vooral op meisjes in de bovenbouw (10 tot 12 jaar): ’Geen hele korte broekjes, geen naveltruitjes, geen hele smalle spaghettibandjes of een diep decolleté’.

'Een behandelaar in kniebroek, bah'

Een lezer kan zich in die opvatting vinden. Hij is voor een keldingvoorschrift. ,,Niet alleen op scholen goed idee. Ook bij bedrijven zorginstellingen enzovoorts. Een behandelaar in kniebroek met blote voeten in sandalen…bah!

Andere lezer is het daar mee eens, al is het om een heel andere reden: ,,Ik denk dat een schooluniform ook meewerkt aan het pesten van kinderen, die geen fashion kleding hebben, omdat hun ouders dit niet kunnen betalen."

Iemand anders vindt dat Nederland best een voorbeeld kan nemen aan andere landen en culturen waar het heel normaal is dat leerlingen in een schooluniform de klassen in gaan.

Iemand vindt dat meisjes te luchtig gekleed zijn. ,,Bij veel middelbare scholen zien de meisjes eruit of ze een dagje naar het strand gaan."

'Gaan we terug in de tijd?'

Toch zijn er lezers die vinden dat scholen zich niet met de kleding van de leerling moeten bemoeien. ,,Als je voorschriften voor kleding op scholen wilt, dan zul je met alle jaargetijden rekening moeten houden. En dat het verzoek alleen op meisjes is gericht is te zot voor woorden. Er zijn ook zat jongens schaars gekleed tijdens warme periodes.

Een lezer vindt verder dat een leraar niet voor de klas hoort als deze problemen heeft met de kledingkeuze van zijn scholieren. ,,Gaan we terug in de tijd? Waar hebben we nu geen problemen mee . Ze willen alles regelen, wat je aantrekt,  wat je eet, wat je drinkt.  Wat een vrijheid hebben we toch."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu