Uitslag Stelling van de dag: Bijna iedereen vindt genderneutrale acteerprijzen geen positieve ontwikkeling. 'Slaan we niet een beetje door met onze correctheid?'

Halina Reijn met haar vers gewonnen Gouden Kalf in 2020. ANP KIPPA PIROSCHKA VAN DE WOUW

92 procent van de deelnemers is het oneens met de Stelling van de dag: Het is positief dat prijzen voor acteerprestaties genderneutraal worden gemaakt. „Wat een flauwekul, al dat genderneutrale gezeik!”

De meeste stemmers vinden dat we met dit soort aanpassingen doorschieten in Nederland en dat we het gewoon simpel moeten houden: „Er zijn twee soorten mensen, vrouwen en mannen.”

„Als we dat genderneutrale doortrekken naar bijvoorbeeld de sport, dan is snel duidelijk hoe de zaken in elkaar steken”, zegt iemand. „Dan is er dus geen verschil meer in het dames- en herenvoetbal en staan de beste spelers (m/v) op het veld. Ben benieuwd hoeveel vrouwen zich dan nog staande weten te houden in de Eredivisie of Tour de France. Kortom, je kunt niet alles genderneutraal benaderen.”

‘Wij mogen niet meer bestaan’

Iemand anders juicht het toe dat je tegenwoordig ‘alles’ mag zijn, maar voelt zich daar toch niet helemaal senang bij: „Homo, lesbo, genderneutraal, noem maar op. Je mag tegenwoordig alles zijn. Dat is goed, maar ik ben een hetero vrouw en mijn partner is een hetero man. Niks genderneutraal dus. Het lijkt wel alsof wij nu niet meer mogen bestaan. Wat een discriminerende onzin!”

Verschillende mensen zien de bui binnenkort wel weer overtrekken: „Een hype die weer overgaat”, noemt iemand de genderneutralificering van filmprijzen.

‘Geef gewoon een extra Kalf’

Iemand anders zoekt het in de middenweg: „Er is toch niks mee dat je een prijs geeft voor de beste vrouwelijke en beste mannelijke acteerprestatie? Geef dan gewoon een extra Gouden Kalf voor de beste genderneutrale acteerprestatie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu