Uitslag Stelling van de dag: Bijna niemand vindt dat Nederlanders moeten kunnen stemmen op de namen van stormen. 'Als ik bonen heb gegeten, kan ik het resultaat ook wel een naam geven'

Het stormt. Foto Shutterstock.

89 procent van de deelnemers is het oneens met de Stelling van de dag: Nederlanders moeten kunnen stemmen op de namen van stormen. „Laat de weermensen dit alsjeblieft doen.”

De meeste mensen die deelnamen aan de Stelling van de dag vinden het onzinnig dat we ons bezig zouden moeten gaan houden met hoe een storm zou moeten heten. „Het geven van namen is complete flauwekul”, zegt iemand. „Ik zou me doodschamen als een storm ‘Harry’ zou worden genoemd. Doe het als vroeger in de tijd van Jan Pelleboer en noem elke storm een ‘dikke wapper’. Dit heeft uiteindelijk hetzelfde (schade) effect.”

„Is er echt iemand serieus bezig met dit fenomeen?”, vraagt iemand zich af. „Laat de weermensen dit alsjeblieft doen, zegt iemand anders. „Wat een gezeur!”

Iemand anders legt uit: „Als professioneel gebruiker van weerberichten (ex-zeevarende) ben ik gewend aan het gebruik van namen voor Tropische Cyclonen. Dit zijn relatief kleine (gewoonlijk minder dan ca 500 km diameter) en goed gedefinieerde structuren, die hun naam krijgen aan de hand van een objectief (windsnelheid) criterium. De stormen die West-Europa treffen zijn groter (in afmeting), slecht gedefinieerd en in extreme gevallen zo zwaar dat ze net aantippen aan de schaal waar Tropische Cyclonen beginnen (12 Beaufort).

Verder, als ik het goed begrijp, is de naamgeving niet gerelateerd aan duidelijke en vast gedefinieerde criteria. ‘We denken dat het een zware zal worden, laten we er maar een naampje aan hangen’, dat idee.

‘Aan de gang blijven’

Omdat er geen vaste criteria zijn én omdat de stormen op gematigde breedten geen duidelijke structuur kennen is het onzinnig om er een naam aan te geven. Op die manier kun je wel aan de gang blijven. Als ik bonen heb gegeten kan ik het resultaat ook wel een naam geven. Misschien dat iemand dat leuk vindt, maar zeker onzin. Met andere woorden: het geven van namen aan stormen op gematigde breedte is onzin. Puur kopieergedrag van andere verschijnselen waar het wél zin heeft. Dat het publiek moet worden betrokken bij de naamgeving is derhalve niet aan de orde.”

Nieuws

menu