Uitslag Stelling van de dag: De culturele sector in Nederland moet meer van zich laten horen. 'Te braaf? Zeg maar veel te braaf'

Horeca door heel Nederland open op 'protestdag' ANP

73 procent is het eens met de Stelling van de dag: De cultuursector in Nederland is te braaf. „De cultuursector moet niet teveel afwachten, maar een flinke stap naar voren doen. Dat kan middels een goed doortimmerd plan.”

„Ze zouden, net als de horeca, open moeten gaan”, is een van de reacties. „Doordat ze voor een deel afhankelijk zijn van subsidies zijn ze voorzichtiger. Een overheid mag de subsidie niet afhankelijk maken van de opstelling van een instantie.”

En ook anderen hadden meer acties vanuit de sector verwacht. „Veel meer ( ludieke) acties en (buiten) optredens om het belang van cultuur onder de aandacht te brengen. Moet opeens aan the Beatles denken die hun optreden onaangekondigd op het dak gingen houden.” En nog een reactie: „Te braaf? Zeg maar gerust veel te braaf!”

Volgens sommige stemmers is het probleem met name dat de politiek in Nederland cultuur niet serieus neemt. Zo reageert iemand: ,,De musea en theaters doen letterlijk alles volgens het boekje. Afstand houden is mogelijk, mondkapje op en vaste zitplekken. En waar alles volgens het boekje kan en gaat, zijn het meest de klos. De boodschap van ons kabinet is: wanneer je je netjes aan de regels houdt, nemen we je niet serieus.”

‘Als mijn buurman steelt...’

Degenen die het niet eens zijn met de stemming, geven aan blij te zijn dat deze sector de maatregelen nog wel serieus neemt. „Ik begrijp de vraag, maar als mijn buurman steelt, ga ik echt niet stelen”, luidt een van de reacties. Iemand anders zegt: „Moeten ze dan ook gaan lopen rellen? Het is ook nooit goed. Er houd zich iemand aan de regels en dan zijn ze opeens te braaf. Ik denk dat ze gewoon slim en verstandig zijn.”

Nieuws

Meest gelezen

menu