Uitslag Stelling van de dag: De meningen zijn verdeeld over handhaven bij openingsactie nachthoreca. 'Zij kunnen het ook niet helpen dat dit kabinet de flexibiliteit van een betonplaat heeft'

Een lege zaal in poppodium/nachtclub Paradiso. Foto: ANP/Robin Utrecht

53 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Flauw dat Groningen gaat handhaven bij openingsactie nachthoreca.

De nachthoreca door heel het land wil zaterdag uit protest tegen de aanhoudende coronamaatregelen de deuren opengooien. Komt niks van in, vindt de gemeente Groningen, die heeft aangekondigd gewoon te zullen handhaven.

Daar is niet iedereen het mee eens. „Zwak hoor”, zegt iemand. „Kijk ons eens braaf zijn.” „De protestopening van de daghoreca op 15 januari werd ook gedoogd”, zegt iemand anders. „De nachthoreca mag ook wel één avond uit protest open. Wel mag er wat mij betreft gehandhaafd worden op gebruik van de QR-code, want je staat toch allemaal de hele nacht dicht op elkaar.”

„Het is een beetje flauw”, zegt iemand. „Je moet hier wel begrip voor kunnen hebben en zij kunnen het ook niet helpen dat dit kabinet de flexibiliteit van een betonplaat heeft. Ik hoop op begrip.”

‘Al twee jaar geen inkomen’

Veel mensen maken vergelijkingen met andere sectoren, waar veel meer lijkt te mogen. „Deze mensen genereren al twee jaar geen inkomen. In voetbalstadions zit men schouder aan schouder. Het begint vervelend te worden. Groningen zou een statement kunnen maken door de branche te ondersteunen. Zijn we ook een keer positief in het nieuws.”

„Vliegen mag wel, 35 leerlingen in slechte geventileerde klaslokalen is geen probleem, maar om 22 uur moeten we met z’n allen de bus in. Zo verschrikkelijk inconsequent, jammer, jammer, jammer.”

Toch is 47 procent het oneens met de stelling: „Regels moeten worden gehandhaafd”, zegt iemand. „Alleen als die regels inbreuk maken op bepaalde waarden lijkt het mij geoorloofd deze te ignoreren. Niet alle regels zijn even wijs, doordacht of terecht. Er is natuurlijk een enorm grijs gebied van welke regels terecht en welke onterecht zijn. Maar in dit geval zijn het verdedigbare regels die op economische gronden worden overtreden. Vandaar: handhaven.”

‘Gezopen, gesnoven en geslikt’

„Er zijn coronamaatregelen en daar hoort iedereen zich aan te houden”, zegt iemand anders. „In de nachthoreca wordt veel gezopen, gesnoven en geslikt. Dragen mensen geen mondkapjes en kunnen ze ook geen 1,5 meter afstand houden.”

Nieuws

menu