Uitslag Stelling van de dag: Een nipte meerderheid vindt kerstinkopen doen in Duitsland asociaal

Is kerstinkopen doen in Duitsland asociaal? Foto: ANP/Remko de Waal

Kerstinkopen doen in Duitsland is asociaal. Een nipte meerderheid van 52 procent is het eens met deze stelling.

Nederlanders steken sinds de lockdown massaal de grens over om in Duitsland boodschappen te doen, te gaan eten of vertier te zoeken, tot verdriet van de Duitse inwoners en burgemeesters. Die vrezen dat daardoor de omikronvariant van het coronavirus nog sneller om zich heen grijpt. Vandaar de stelling: kerstinkopen doen in Duitsland is asociaal.

In aantallen ontlopen de voor- en tegenstanders van deze stelling elkaar nauwelijks. De opvattingen echter wel.

'Lockdown is niet voor de grap'

,,We zijn niet voor de grap in lockdown. Die mensen nemen het virus mee naar Duitsland of vanuit Duitsland mee naar huis. De bedoeling van de lockdown is zo min mogelijk reisbewegingen, waardoor het virus zich niet (zo snel) verspreidt", merkt een deelnemer op die het eens is met de stelling.

Iemand die het oneens is met de stelling huldigt deze opvatting: ,,Hoezo asociaal. De Duitsers komen hier ook om te winkelen, wat is daar mis mee??? In Leer hebben de weinig aanwezige mensen in diverse winkels nog echt respect voor elkaar. Dat is hier jammer genoeg ver te zoeken. Van al dat hutjemutje gedoe komen alleen maar besmettingen. Genoeg afstand van elkaar houden, dat zie je hier niet meer.''

'Europese regels moeten gelijk getrokken worden'

,,De Duitse ondernemers ontvangen normaliter ook veel Nederlanders en zijn daarvan ook afhankelijk. Het is niet zo dat de Duitse ondernemers de Nederlanders liever niet zien. Zij zijn hier juist blij.  Ook zijn de Nederlanders niet besmettelijker dan Duitsers natuurlijk. In Duitsland is het beter voor elkaar. De regering moet de regelgeving Europees gelijktrekken", zegt een deelnemer die graag winkelt bij de oosterburen. Iemand anders zegt dat de Duitsters ook nu nog graag op vakantie gaan in Zeeland of op de Veluwe.

'Het is het hele jaar asociaal'

Daartegenover staat deze mening: ,,Het is niet alleen met kerst maar het hele jaar door asociaal." Veel respondenten vinden dat de Nederlandse middenstand gesteund moet worden gedurende de lockdown. ,,Doe matig, koop in Nederland. Een pas op de plaats ja.. helaas", merkt iemand op.

Nieuws

menu