Uitslag Stelling van de dag: Ene helft vindt dat iedere dag vlees eten niet meer kan, andere helft vindt van wel. 'Gewoon terug naar vroeger, zondags vlees en woensdag gehaktdag'

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd? Een fifty-fifty uitslag. Shutterstock

Een patstelling vandaag. Een minimale meerderheid van 51 procent is het eens met de Stelling van de dag: Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. „Het moet niet zo opgedrongen worden.”

De verdeeldheid over het onderwerp is dus groot. De mensen die het eens zijn met de stelling vinden een onsje minder heel gewoon en verstandig. „Iedere dag vlees is slecht voor het dierenwelzijn, slecht voor het milieu, en slecht voor de gezondheid van de mens!”

Verschillende mensen verwijzen naar vroeger tijden, toen vlees nog een luxeproduct was: „We moeten gewoon terug naar vroeger, zondags vlees en woensdag gehaktdag, dat is genoeg.”

„Ooit was iedere dag vlees een verworvenheid”, zegt iemand. „Het toonde aan dat je het goed had en dat je goed voor je gezin zorgde. Maar met gezondheid en goede voeding had dat niet per se iets te maken. Zoals zoveel veranderingen op het gebied van voeding de afgelopen 50 à 70 jaar. Nu ontdekken we steeds meer over gezonde voeding. En dat minder vlees niet ongezond is. En uiteraard zitten er giga nadelen aan de intensieve veeteelt.”

Sommige vleesliefhebbers denken hier anders over: „Vlees bevat juist belangrijke bouwstoffen, ooit een veganist met een gezond kleurtje gezien?”

Anderen hebben vooral moeite met de vega-lobby: „Iedere dag vlees is wat overdreven misschien, maar ik krijg echt jeuk van de manier waarop het anders moet, het belerende vingertje. Mag ik zelf nog kiezen of ik wel of geen vlees wil eten en wanneer?” Iemand anders zegt: „Als het maar niet te veel is en biologisch, verder moet het niet zo opgedrongen worden.”

Een enkeling blijft hoe dan ook aanhanger van het motto ‘een dag geen vlees is een dag niet geleefd’: „Ik eet iedere dag vlees”, zegt iemand. „Dat kunstvlees eet ik niet. Kartonnen schnitzels en kunstmatig gemaakte gehaktballen zijn niet te vreten. Het zijn allemaal van die zogenaamde wereldverbeteraars die ons dat door de strot proberen te duwen. Voor mij een kansloze missie. Ik blijf lekker iedere dag vlees eten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu