Uitslag Stelling van de dag: meerderheid van de stemmers ziet het einde van het CDA naderen door affaire-Omtzigt

Pieter Omtzigt is uit het CDA gestapt. Het Kamerlid maakte dat zaterdag bekend nadat een uitgelekte memo van zijn hand over de gang van zaken binnen de partij in aanloop naar de verkiezingen voor opschudding zorgde. Maar al eerder was er veel rumoer rond Omtzigt, die al enige tijd met een burn-out thuis zit. Deze zaken leidde tot diepe verdeeldheid binnen het CDA. Maar betekent dit het einde van de partij?

Jazeker, stelt twee derde - 69 procent - van de stemmers op onze Stelling van de dag: De slepende affaire rond Pieter Omtzigt betekent het einde van het CDA. Meerdere deelnemers vallen erover dat deze affaire juist bij een christelijke partij plaatsvindt.

Het einde van de partij is dan ook ‘volkomen terecht, het siert een christelijke partij niet om zulke uitspraken te doen tegen een hard werkend Kamerlid.’ En ook: ‘een christelijke partij moet voorleven wat christelijk is, namelijk liefde hebben en tonen naar je naaste. Dit blijkt het CDA niet te kunnen en heeft als christelijke partij geen bestaansrecht meer’.

Sommige lezers stemden vooral uit hoop op de ‘eens-knop’, maar vrezen dat het niet het geval zal zijn. ‘Het zou het einde moeten zijn, vrees dat het business as usual gaat worden. Exit Omtzigt en de rest gaat lekker door.’

Wel kleerscheuren, niet het einde

Een derde van de stemmers denkt dat het CDA hier doorheen komt, maar er wel kleerscheuren aan overhoudt: ‘Het betekent niet het einde van het CDA, maar een halvering zou me niet verbazen.’ Denkt de een nog dat de partij bij volgende verkiezingen afgerekend zal worden voor de affaire, vermoedt de ander dat dat wel mee zal vallen. ‘Als dit een paar maanden voor de verkiezingen was gebeurd, had het CDA er flink onder geleden. Maar bij de volgende verkiezingen is de CDA-stemmer het grotendeels vergeten.’

Eén oneens-stemmer vat een krachtig samen: ‘Glas, plas, was.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu