Uitslag Stelling van de dag: Grote meerderheid gelooft niet dat geluk en succes uit een zelfhulpboek te halen zijn. 'Je moet er zelf heel hard voor werken'

Een zelfhulpboek. Foto: Shutterstock

90 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Geluk en succes haal je niet uit een zelfhulpboek. „Grote onzin, veel mensen moeten zelfstandiger worden.”

DVHN-lezers die reageerden op de Stelling van de dag hebben geen hoge pet op van zelfhulpboeken, zo blijkt. Geluk komt toch echt uit jezelf, is de algemene strekking: „Geluk bestaat slechts uit momenten en die komen uit jezelf.”

Dat iedereen tegenwoordig denkt dat je eeuwig geluk moet nastreven, vindt men ook waanzin. „Een mens kan niet alleen maar gelukkig zijn”, zegt iemand. „Als dat zo was herken je geluk niet meer, dan is het normaal. Zonder donker geen licht.”

Ook iemand anders zegt dat geluk slechts bestaat uit kortstondige momenten. „Die worden bepaald door hoe je in het leven staat qua gezondheid, relatie, vriendschap, gezelschap en invullingen qua werk of hobby.”

En dus is het devies: gooi dat zelfhulpboek aan de kant, en ga aan de slag. „Je moet zelf heel hard werken voor je succes”, zegt iemand.

‘Jankwoorden!’

Ook zijn er mensen die allergisch reageren op het onderwerp: „Alleen de woorden al, ‘omdenkcursussen’ en stilteretraites... Jankwoorden! Pak jezelf aan, dan heb je geen ‘hulpboek’ of ‘kapstok’ nodig om je zogenaamde ellende aan op te hangen. Kijk naar wat je wél hebt, en wees daar dankbaar voor.”

„Zelfhulpboeken zijn grote onzin”, zegt iemand. „Veel mensen moeten zelfstandiger worden.”

En toch vindt niet iedereen dat. „Ik ben het eens met de stelling, maar helemaal nutteloos zijn die boeken niet”, zegt iemand. „Zeker niet in deze tijden waarin mensen meer op zichzelf zijn aangewezen en men niet bereid is om over eigen problemen en falen met anderen te praten.”

‘Kan prima helpen’

Zelfhulpboeken zijn booming en prijken bovenaan menige bestsellerlijst, toch is er maar een enkeling die positief durft te zijn: „Een zelfhulpboek kan prima helpen bij het bewust worden van negatieve denkpatronen. En het kan je soms simpel helpen naar een meer ontspannen levenshouding. Hangt van het boek af.”

Nieuws

Meest gelezen

menu