Uitslag Stelling van de dag: Kleine meerderheid denkt dat we alleen door harde lockdown uit de coronacrisis komen. 'Wat kunnen we anders nog doen?'

Gesloten winkels, op de dag dat de harde lockdown is ingegaan. Met deze stap moet een einde gemaakt worden aan de snelle opmars van de veel besmettelijkere omikronvariant. Foto: ANP/ Marco de Swart

Nederland zit op slot. Gaat deze nieuwe lockdown ervoor zorgen dat we eindelijk worden verlost van de coronacrisis? Deelnemers aan de Stelling van de dag zijn verdeeld. Een (hele) kleine meerderheid van 52 procent denkt dat we alleen met deze harde maatregelen een snelle verspreiding van de omikronvariant tegen kunnen gaan. ,,Wat kunnen we anders nog doen?”

Voor een van de stemmers voelde de boodschap van demissionair premier Mark Rutte, demissionair gezondheidsminister Hugo de Jonge en RIVM-baas Jaap van Dissel tijdens de persconferentie van zaterdagavond als wakker worden geschud. ,,Corona is er al zo lang dat het went. Mensen trokken zich nog weinig aan van de regels en dan is dit nodig. Ben ik het hiermee eens? Natuurlijk niet. Maar het moet.”

Zuchtend en morrend

En dus beleefde Nederland zondag de eerste dag van de nieuwe lockdown. Zuchtend en morrend. Niks geen kerstinkopen doen, niet even naar het café en ook geen hapje eten in een restaurant. ,,Het is te lang pappen en nathouden geweest. Het hielp niet”, reageert iemand die had gewild dat het kabinet doortastender was geweest. Bovendien had de maatregel eerder bekend gemaakt moeten worden, vindt hij of zij. ,,Nu was het toch een lichte overval.”

Bij flink wat deelnemers bestaat grote twijfel over het slagen van de nieuwe lockdown. Veel stemmers denken dat Nederland er beter voor had gestaan als mensen zich beter hadden gehouden aan de eerder opgelegde (basis)regels. Ze twijfelen of mensen met de feestdagen wel echt binnenblijven. ,,Feestjes in schuren zijn besmettelijker dan in goed georganiseerde horeca.”

Twijfel

Voor t eerst ben ik het er mee oneens, vertelt iemand anders. ,,Je kunt bijvoorbeeld alleen discotheken en andere gelegenheden met grote groepen mensen sluiten. En dan de winkels, restaurants et cetera met de nodige maatregelen wel open laten. Eerst weer een tijdje online lessen op scholen. Volgens mij hoeft het niet zo rigoureus. Dat zal ‘t niet oplossen, alleen tijdelijk. Doe je straks alles weer open, is t virus nog niet weg. Ik bedoel dit niet als kritiek op t beleid. Maar twijfel of het echt nodig is!”

En dan is er nog iemand die het zowel eens als oneens is met de stelling. ,,Oneens omdat hierna weer een nieuwe variant komt. Eens omdat we alleen zo de zorg ontlasten.”

Nieuws

Meest gelezen

menu