Uitslag Stelling van de dag: Kleine meerderheid vindt dat de 150 miljoen voor de Rembrandt beter in de cultuursector gestoken kan worden. 'Een cultuurshock!'

Koning Willem-Alexander en Koning Felipe VI voor De vaandeldrager van Rembrandt. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

55 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: De 150 miljoen voor een Rembrandt had beter in onze cultuursector gestoken kunnen worden. „Een Rembrandt overstijgt alles.”

Veel tegenstanders van de aankoop dus. „Dit is crimineel gedrag”, zegt iemand. „Dit kun je niet maken tegenover de bevolking die op dit moment in zwaar weer verkeert.”

Iemand anders zegt: „Te zot voor woorden zoveel voor een schilderij, terwijl de zorg, cultuur horeca van alles moeten doen om het hoofd boven water te houden.”

‘Krankzinnig!’

Weer iemand anders: „Krankzinnig, zo’n aankoop! En dat terwijl de huidige cultuursector wegkwijnt omdat het individu op niet al te lange termijn moet wijken voor de massa zonder eigen identiteit. Een cultuurshock!”

„Kan dit geld niet beter besteed worden aan de slachtoffers van de aardbevingen door de gaswinning?”, vraagt iemand zich af.

„Kan het museum niet gewoon eerst iets verkopen, voordat het zoiets aanschaft?”, vraagt iemand anders zich af.

Lange termijn

Maar er zijn ook een hoop mensen die de aankoop wél zien zitten. „Soms is een investering voor de lange termijn het best. Het levert indirect geld op aan toerisme en het verrijkt het aanbod van het museum. Tevens moet je cultureel erfgoed ook koesteren. Dit geld zou echt niet ingezet gaan worden voor de cultuursector.”

Het gaat bovendien niet om zomaar een of andere schilder. „Een schilderij van Rembrandt heeft blijvende waarde, ook voor volgende generaties”, zegt iemand.

„Een Rembrandt overstijgt alles”, zegt iemand anders. „Deze aanschaf is ook belangrijk voor onze toekomstige generaties en nu was de kans.”

Nieuws

menu