Uitslag Stelling van de dag: Kleine meerderheid vindt dat grote winkelketens in het centrum thuis horen. 'Weren? Daarmee maak je de binnenstad nog meer dood'

In 2016 opende de Primark in Groningen. Foto Liselotte Schüren

57 procent van de deelnemers is het oneens met de Stelling van de dag: Mijn gemeente moet grote winkelketens weren uit het centrum. Ze vinden juist dat die moeten blijven. „De grote winkels zijn altijd nog publiekstrekkers.”

„De grote ketens faciliteren ook het bestaan van kleine winkels,” zegt iemand. „De grote winkels zijn altijd nog publiekstrekkers. Dus ik zou ze niet dwars gaan zitten.”

Veel mensen denker er net zo over: „De grote ketens zorgen juist voor ‘loop’ in de binnenstad, het zijn publiekstrekkers van jewelste, daar profiteren de kleine ondernemers van mee. We moeten er vooral voor waken dat het geen eenheidsworst wordt, daarin kan de gemeente wel een rol spelen.”

Grote ketens weren? „Daarmee maak je de binnenstad nog meer dood,” vindt iemand.

Ze snoepen omzet weg

De 43 procent die het eens is met de stelling, vinden dat door de grote ketens alle binnensteden veel te veel op elkaar beginnen te lijken: „Een aantrekkelijk winkelcentrum wordt bepaald door kleinschalige diversietijd,” zegt iemand. „De grote ketens snoepen omzet weg bij de kleine winkels, hetgeen op termijn leidt tot een verarming van de diversiteit van het aanbod, omdat de kleine winkelier genoodzaakt wordt te stoppen wegens omzetverlies.”

Iemand anders heeft wel een idee voor als een gemeente af wil van haar grote winkelketens: „Assen heeft veel leegstand, er staan allerlei grote panden leeg, genoeg ruimte dus voor een Zara of Primark. Dat trekt meer mensen naar de binnenstad en zorgt dus ook voor meer klanten voor de lokale ondernemers.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu