Uitslag Stelling van de dag: Kleine meerderheid vindt een ziekenhuis financieren met een zonnepark geen slimme oplossing. 'Maak van Groningen niet één grote bakplaat'

Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG). Foto: OZG

57 procent van de deelnemers is het oneens met de Stelling van de dag: Slim om een ziekenhuis te financieren met de opbrengsten uit een zonnepark. „Dit is morele chantage.”

Een kleine meerderheid heeft moeite met de op handende zijnde deal tussen zonneparkbouwer PowerField en het OZG. „Energiereuzen die invloed krijgen op gezondheidszorg lijkt me zeer onwenselijk”, zegt iemand. „Een ziekenhuis is een publiek goed dat betaald hoort te worden door de overheid, zorg moet voor iedereen vrij toegankelijk te zijn.”

Verschillende mensen denken er net zo over: „Een ziekenhuis dient het maatschappelijk belang en moet als zodanig ook vanuit de overheid worden gefinancierd. Dus nee, geen zonnepark om een ziekenhuis te financieren door een commerciële partij. Het is een veel te sluw en geraffineerd plan van PowerField. Bovendien, zonneparken op voedselproducerende gronden zijn uit den boze. Dit kan echt niet.”

Iemand anders noemt het hele plan ‘morele chantage’. „Ik ben zeker voor groene energie, maar dit is geen manier om dat voor elkaar te krijgen. Daarnaast, een eenmalige bijdrage zal het ziekenhuis niet op de lange termijn op de been houden.”

„De specifieke woon- en leefomgeving belasten met een zonnepark om een ziekenhuis te financieren is een heel oneigenlijke weg”, zegt iemand anders. „Een ziekenhuis moet de eigen broek ophouden met inkomsten en uitgaven die daarvoor bestemd zijn.”

Ook is er de vrees voor landschapsvervuiling: „Maak van Groningen niet één grote bakplaat, opgesierd met hoge windmolens in plaats van bomen”, zegt iemand. Een ander, die het wél eens is met de stelling, zegt juist: „Ik zou de omgeving volledig vol leggen met zonneparken. Als we dat bij elk ziekenhuis doen blijft de zorg betaalbaar(der).”

Alle financiële hulp welkom

De 43 procent die het eens is met de stelling ziet het vooral als een goede manier om het ziekenhuis te behouden. „Het ziekenhuis is hard nodig in de regio dus alle financiële hulp is welkom.”

„Een streekziekenhuis heeft een belangrijke functie voor de gehele regio. En dan milieubewust bezig zijn met schoon opgewekte stroom is mijn inziens alleen maar toe te juichen”, zegt iemand.

Een win-winsituatie dus. „Goed idee om een gedeelte van de winst ten goede te komen van lokale gemeenschap. Hier heeft iedereen in de omgeving wat aan. Is dit niet het idee van het delen van de lusten en lasten?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu