Uitslag Stelling van de dag: Kleine meerderheid vindt ophef over verjaardagsfeestje Amalia overtrokken. 'Ik zou ook lekker een feestje geven als ik nu 18 zou worden'

Prinses Amalia vertrekt na afloop van de buitengewone vergadering van de Raad van State. Foto: ANP/Frank van Beek

56 procent van deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: De ophef over het verjaardagsfeestje van Amalia is overtrokken. „Zelfs koningen en prinsessen zijn maar mensen…”

„Het was buiten!” Dat zeggen veel mensen die het eens zijn met de Stellig van de dag. „Iedereen was gevaccineerd, en ook nog getest”, zegt iemand.

„En het werd buiten gehouden, in de kou. Dus er was geen gevaar voor besmetting. Heel wat veiliger dan straks kerstinkopen doen in een drukke winkelstraat. Wat zij deed zou iedereen mogen doen. Ik heb in de persconferentie ook niets gehoord over aantallen mensen buiten.”

Ach ja. „Zelfs koningen en prinsessen zijn maar mensen”, zegt iemand. „En wie snapt er nog iets van die steeds veranderende regels? Niemand toch?”

‘Laat dat meisje’

Veel mensen nemen het op voor Amalia en vinden het erg dat ze zo erg onder een vergrootglas ligt. „Laat dat meisje”, zegt iemand. „Ik zou ook lekker een feest geven als ik nu 18 zou worden.”

Iemand anders wijst erop dat er wel gekkere dingen gebeuren: „Als ik het filmpje van afgelopen weekend zie, toen Max won, wat er gebeurde in De Drie Gezusters, dan denk ik: waar maken we ons druk om.”

‘Niet erg koninklijk’

Maar de meningen zijn wel behoorlijk verdeeld. 44 procent van de deelnemers kijkt er anders tegenaan en vindt dat het koningshuis nu eenmaal een voorbeeldfunctie heeft: „Ze weten dat ze onder vergrootglas liggen. Hier zijn willens en wetens voor de zoveelste keer regels geschonden. De Oranjes minachten ‘het volk’. Niet erg koninklijk.”

Voor veel mensen is dit het ‘zoveelste incident’: „De vorige keer bij de Griekenlandtrip dacht ik nog: het zijn ook mensen. Maar nu hadden ze echt hun verstand moeten gebruiken. Wij hebben vanmorgen een boeket bloemen bij de voordeur afgegeven aan een echtpaar dat 50 jaar is getrouwd. Niet naar binnen gegaan, ook al werden we daartoe uitgenodigd. Dan moet je je verstand gebruiken en als iedereen dat nu eens deed werd het al stuk makkelijker.”

‘Zoveelste incident’

„Dit is het zoveelste ‘incident’ rondom het niet naleven van de coronaregels door het Koninklijk Huis”, zegt iemand. „Ze lijken zich verheven en onschendbaar te wanen. Eigenlijk vind ik de reactie van Rutte even verwerpelijk: aan de ene kant burgers oproepen zich overal aan te houden en vervolgens het koninklijk huis de hand boven het hoofd houden. Niet meer te volgen dit.”

„Belachelijk hoe alles maar weer afgedaan wordt als ‘een foutje’”, zegt ook iemand anders. „Er wordt van ons verwacht dat we ons aan de regels houden. Hoe kun je dan zeggen dat 21 gasten een foutje is? Vandaag nog opheffen dat koningshuis!”

Nieuws

Meest gelezen

menu