Uitslag Stelling van de dag: Kleine meerderheid zet verwarming een paar graden lager als de energierekening stijgt. 'Uit mijn pensioen niet te betalen'

Foto ter illustratie. Foto: Sagar|Unsplash

57 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Ik zet de verwarming gewoon een paar graden lager. Maar: „Het is een schande dat de energieprijzen zo stijgen. En we krijgen slechts een doekje voor het bloeden."

De energieprijzen zullen naar verwachting stijging deze winter. En flink ook. Voor sommige huishoudens betekent de stijging van de gasprijzen bijna een vedubbeling van de energielasten. En als dat niet te betalen is, dan moet je andere oplossingen zoeken. Zoals het lager zetten van de verwarming. ,,Dan doe ik een dikke trui aan en een deken over de benen, dan kun je het heel lang volhouden. En de ramen dicht, dan zit ik niet in de stank van de buren die te pas en te onpas stoken met hun pallet kachel", is een van de reacties.

Het werkt, maar niet alle eens-stemmers doen het van harte. ,,Het is een schande dat de energieprijzen zo stijgen. En we krijgen slechts een doekje voor het bloeden. De zogenaamde verlaging van de energiebelasting, iets wat kant nog wal raakt", zegt iemand. Een ander: ,,Het is onmogelijk die verhogingen uit mijn pensioen te betalen. Mijn klein pensioentje is al 11 jaren niet geïndexeerd."

Voor anderen is het uit laten staan van de ketel weinig nieuws: ,,Ik heb de verwarming misschien 1 uur per dag aan staan. Dan gaat ie weer uit." En: ,,Dikkere kleren aan, dan valt het wel uit te houden. Dat deed ik voorheen ook al."

Oneens

Anderen zien dat weer heel anders. Deze stemmer bijvoorbeeld: ,,Denken jullie nou echt dat iedereen de verwarming op 24 graden (of nog hoger) heeft staan? Dan kan hij wel wat lager, maar als je hem al op 19 graden hebt staan... Je gaat toch ook niet de hele winter met een dikke trui binnen zitten? Wat moet je dan aan als je boodschappen moet doen: 2 dekbedden om je schouders?"

,,Zo kan het niet doorgaan, steeds maar weer lager tot het 0 punt bereikt is", zegt een ander.

Enkelen hebben geen last van stijgende lasten. Zo zegt iemand: ,,Ik heb gespaard om mijn woning al voor de energiecrisis te verduurzamen en daar heb ik nu profijt van." En een ander: ,,Ik heb gelukkig al een poosje zonnepanelen en airco in huis. Die gebruik ik nu om bij te verwarmen. Werkt prima. En bewust minder lang douchen."

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu