Uitslag Stelling van de dag: Krappe meerderheid vindt het terecht dat je een deel van je bijstand moet inleveren als je gaat samenwonen. 'Mits er een redelijk bedrag overblijft om van rond te komen'

55 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag Foto: Shutterstock

55 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Het is terecht dat je een deel van je bijstand moet inleveren als je gaat samenwonen. „Ja dat is terecht. Bijstand is een vangnet dat Nederland biedt voor levensonderhoud. Wanneer je samen gaat wonen deel je de kosten dus heb je het vangnet niet volledig meer nodig.”

Een krappe meerderheid vindt het nog altijd logisch dat je een deel van je bijstand moet inleveren als je gaat samenwonen, ook al onderzoeken verschillende steden nu of de kostendelersnorm afgeschaft moet worden. „Je maakt minder kosten aan gas, water, licht, enzovoorts. Ook qua eten. Dus eigenlijk heel eerlijk om te korten”, zegt iemand.

Iemand anders legt uit: „Van belang is dat er geen extreem voordeel ontstaat als meerdere personen met uitkeringen gezamenlijke samenwoningsvormen opzetten. Scheiden, maar wel blijven samenwonen om allebei apart een uitkering te krijgen, werd voorheen gedaan om meer uitkering per gezin te krijgen. Er moet een prikkel blijven om je eigen geld te verdienen. Daarbij moet het eerlijk zijn naar iedereen zonder voordeel door slinkse acties. Het basisinkomen zou veel ellende kunnen voorkomen en alles eerlijker maken.”

Iemand anders vindt korting op de bijstand in geval van samenwonen logisch, „mits er een redelijk bedrag overblijft om van rond te komen.”

Zo houd je de latrelatie in stand

Maar iets minder dan de helft (45 procent) van de deelnemers vindt de korting onzin. „Door samen te wonen lever je wel een stuk van je vrijheid in en er komt een woning vrij”, zegt iemand. „Zo houd je de latrelatie in stand en komt er zeker geen woning vrij!”, zegt iemand anders.

Iemand anders legt uit: „Er zou een verschil moeten zijn voor inwonende kinderen. Zij zouden niet moeten opdraaien voor het levensonderhoud van hun ouder, en de mogelijkheid moeten hebben om thuis te wonen en zo te kunnen sparen voor een woning. Nu hebben kinderen van bijstandsouders die mogelijkheid niet, omdat zij onevenredig veel moeten bijdragen in verhouding tot hun leeftijdsgenoten. Ze worden als het ware gedwongen uit huis te gaan.”

„Belachelijke regel!”, zegt iemand tot slot. „Dit kan nu helemaal niet meer met de woningnood. Prachtig dat burgemeesters dit willen veranderen!”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu