Uitslag Stelling van de dag: Krappe meerderheid vindt vaccinatieplicht verdedigbaar. 'Kom op Nederland, de spuit erin!'

Foto: EPA

53 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Een vaccinatieplicht is verdedigbaar. „Als iedereen gevaccineerd is dan hebben we eindelijk onze vrijheid weer en kunnen we verder met ons leven.”

De meningen over een eventuele vaccinatieplicht zijn dus behoorlijk verdeeld. De eens-stemmers zien het als iets dat je kunt opleggen omdat het de hele samenleving ten goede komt: „Als iedereen gevaccineerd is dan hebben we eindelijk onze vrijheid weer en kunnen we verder met ons leven.”

„100 procent met de stelling eens”, zegt iemand. „Iedereen zou gevaccineerd moeten zijn. Baat het niet schaadt het niet. We willen toch allemaal weer de vrije wereld in, na bijna 2 jaar doffe ellende met de nodige beperkingen. Kom op Nederland, de spuit erin!”

De heilloze weg van Ghandi

Iemand anders haalt Ghandi aan: „Als mensen niet bereid zijn uit zichzelf rekening te houden met anderen, dan moet je hen er maar toe verplichten. De heilloze weg van grenzeloos egoïsme – zoals Ghandi hem ooit noemde – is, dus, heilloos. Het is ook niet te verkopen dat mijn dierbaren wel ten prooi mogen vallen aan de gevolgen van andermans’ keuzes.”

„Het beperkt andermans vrijheid”, zegt ook iemand anders.

De 47 procent oneens-stemmers hameren er vooral op dat we nog weinig weten over de lange termijn effecten van de vaccins, en dat we toch echt in een vrij land leven. „Je bent baas over je eigen lichaam”, zegt iemand. „Integriteit van het lichaam is een grondrecht”, zegt iemand anders.

Autogordel

Ook vallen behoorlijk wat mensen over de vergelijking met het verplicht moeten dragen van autogordels. „Hoe bestaat het dat iemand die zegt zoveel geleerd te hebben zulke domme dingen kan zeggen,” zegt iemand. „Hoe haal je het in je hoofd om gordelplicht met vaccinatieplicht te vergelijken. Dat is appels met peren vergelijken.”

Ook iemand anders zegt: „Een autogordel doe je naar believen aan of af. Het vaccin kun je er NOOIT meer uithalen. Positieve communicatie en overtuiging zijn veel betere middelen.”

Code van Neurenberg

Verschillende mensen verwijzen, zoals vaker in het vaccinatiedebat, naar de Tweede Wereldoorlog: „Het staat in de Code van Neurenberg dat er geen medische experimenten uitgevoerd morgen worden op mensen. Je bent baas over je eigen lichaam, niet de overheid.”

Nieuws

Meest gelezen

menu