Uitslag Stelling van de dag: Ene helft is voor, andere tegen jaarlijkse kachel-apk om overlast houtkachels te voorkomen. 'Leuk dat de buren lekker warm zitten en wij in de stank'

Een kachel-apk? De meningen zijn verdeeld. Foto: Shutterstock

Praktisch een fifty-fifty uitslag vandaag. 51 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Een jaarlijkse kachel-apk is een goede oplossing voor de overlast van houtkachels. De andere 49 procent verdenkt de kachelbranche ervan zo meer kachels te willen verkopen.

Tegenstanders balen flink van de overlast van houtkachels: „Elke avond hebben wij de slaapkamer weer blauw staan van de rook van de buren. Van mijn part gaan we net als in Duitsland filters verplichten (koolstof) die op de afvoerpijp van de kachel gaat.”

„Leuk dat de buren lekker warm zitten en wij in de stank”, zegt iemand.

Erg veel mensen roepen op tot een totaal verbod op houtkachels: „Nog beter is verbod op houtkachels. Maar dit is goede tussenstap op weg naar einddoel.”

‘Woning afgebrand door houtkachel’

Ze zorgen niet alleen voor overlast, maar zijn ook nog eens levensgevaarlijk, getuige dit dramatische verhaal: „Onze woning is afgebrand door de houtkachel en dat had voorkomen kunnen worden als deze (zoals ze in Duitsland wel doen) jaarlijks naast het vegen ook gecontroleerd was. Ook de ondeugdelijke/niet volgens de voorwaarden geïnstalleerde kachels in mijn woonomgeving zou ik graag gecontroleerd zien.”

De 49 procent die het oneens is met de stelling meent dat de overlast vooral aan verkeerd gebruik te wijten is: „Als de eigenaar niet goed weet hoe de kachel werkt, heeft zo’n keuring geen zin en de verzekering betaalt toch niet uit bij achterstallige onderhoud.”

Verschillende mensen vermoeden andere motieven: „Volgens mij wil de kachelbranche gewoon meer kachels verkopen.”

‘Aanmerkelijk eigenbelang’

Ook iemand anders zegt: „Ik houd het op ongebreidelde regelzucht gecombineerd met een aanmerkelijk eigenbelang van de verkopers. Het zou in orde zijn om regels te stellen aan alle nieuw te kopen kachels. Een verplichte onderhoudsbeurt, lijkt me een brug te ver. Iedereen met een beetje gezond verstand laat periodiek zijn schoorsteen vegen en zijn verwarmingsketeltje nakijken. Degenen die dat nalaten stikken de moord in de koolmonoxide. Op die manier is er een Darwinistisch proces gaande.”

Of zo’n kachel-apk er ooit gaat komen, daar hebben mensen ook hun twijfels over: „Dat ga je toch nooit voor elkaar krijgen. Gewoon een algeheel stookverbod voor woonhuizen in woongebieden en zoals in Groningen, de Noorderhaven en overige woonschepen welke nu nog een houtkachel branden.”

Nieuws

menu