Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid gebruikt niet meer overal hetzelfde simpele wachtwoord. 'Ik gebruik tegenwoordig een wachtwoordmanager'

Hoeveel wachtwoorden gebruik jij? Foto: Shutterstock

60 procent van de deelnemers is het oneens met de Stelling van de dag: Ik gebruik nog steeds een simpel wachtwoord op veel plekken. „Ik maak gebruik van gegenereerde wachtwoorden, die ik opslag in een speciale kluis.”

De meeste mensen die reageerden op de Stelling van de dag gebruiken inmiddels niet meer overal gebruik van hetzelfde simpele wachtwoord. „Mijn wachtwoorden zijn gebaseerd op complete zinnen met hun geschiedenis”, zegt iemand. „Die worden op een ander apparaat bewaard. Dat is een alleen voor de systeembeheerder leesbaar bestand. Bovendien heb ik geen accounts elders. Beter dan biometrie, daar kan de overheid toegang toe eisen. Denk aan vingerafdrukken op paspoorten en dergelijke.”

„Ik heb tenminste 5 wachtwoorden in gebruik!”, zegt iemand die dat best wel veel lijkte vinden, want „alles staat wel opgeschreven in een cahier.” Iemand anders zegt: „Ik maak gebruik van gegenereerde wachtwoorden, die ik opsla in een speciale kluis.”

Niet uit te roeien

„Eenvoudige wachtwoorden zijn niet uit te roeien”, zegt iemand anders. „Net zomin als de pincode bij de pas bewaren. Het zal niet altijd even eenvoudig zijn om deze gegevens te onthouden, maar maak jezelf niet kwetsbaar door te denken dat het wel meevalt, het tuig zoekt precies diegenen die makkelijk te pakken zijn.”

De eens-stemmers (40 procent) geven toe dat ze nog steeds een simpel wachtwoord gebruiken op veel plekken. „Dom, maar uit gemakzucht...”, zegt iemand.

Nieuws

Meest gelezen

menu