Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt cadeaubon prima alternatief voor kerstpakket. 'Kan je kopen wat je zelf leuk vindt'

Kerstpakket met van alles erin. Foto: Shutterstock

63 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Een cadeaubon is een prima alternatief voor het kerstpakket. „In een pakket zit vaak veel spul waar je niks aan hebt.”

Zoveel bedrijven, zoveel kerstpakketten, blijkt uit de reacties op de Stelling van de dag. Overal zit iets anders in, en dat maakt ook dat sommige mensen ze enorm waarderen en anderen er net zo lief een cadeaubon voor in de plaats krijgen. Immers: „Dan kan je kopen wat je zelf leuk vindt.”

De mensen die het minst tevreden zijn over hun kerstpakket zijn ook de mensen die het het meest eens zijn met de stelling. „Meestal zit in een kerstpakket van die rommel dingen die je zelf nooit zou kopen”, zegt iemand bijvoorbeeld. „En ook de zoetigheden zijn meestal niet jouw smaak. Een cadeaubon zou helemaal top zijn!”

Veel spul waar je niks aan hebt

Ook iemand anders zegt: „In een pakket zit vaak veel spul waar je niks aan hebt. Weinig duurzaam dus. Met een bon kan je gericht iets kopen waar je blij van wordt.”

De 47 procent die ‘oneens’ stemde hecht juist veel waarde een verrassingspakket. En met de eventuele ‘rommel’ weet men ook wel raad: „Een cadeautje vind ik persoonlijker en als blijk van waardering ook leuker”, zegt iemand. „Dingen uit het kerstpakket die ik niet gebruik deel ik met voedselbanken en weggeefwinkels. Op die manier werkt de waardering van mijn baas nog door naar meer mensen in de samenleving.”

Nootjes, koekjes, soep en wat anders

„Een klein kerstpakket met nootjes, koekjes, soep en wat anders vind ik persoonlijk nog steeds leuker dan geld of een cadeaubon”, zegt iemand. „Je kunt de dingen die je niet gebruikt ook weggeven. „Duurder en groter hoeft niet van mij. Het is een gebaar en blijk van waardering die ook met een pakket van 20 euro effect heeft.”

Iemand anders heeft nog een beter voorstel dan een cadeaubon: „Zowel een kerstpakket als een cadeaubon zijn gedwongen consumptie. Het alternatief zou een financiële bonus moeten zijn want die kan je vrij besteden.”

Tot slot zegt iemand: „Kerstpakket is traditie! Een bon is je-er-vanaf-maken.”

Nieuws

Meest gelezen

menu