Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat álle festivals beter afgelast kunnen worden. 'Ook met elke dag nieuwe bezoekers is een festival een linke plek'

De Relaxerette op de Speelweide van Noorderzon. Foto: Jan Westerhof

62 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Alle festivals zouden deze zomer afgelast moeten worden. „We komen er nooit vanaf als we zo doorgaan.”

De meeste stemmers zien festivals, ook die elke dag nieuwe bezoekers krijgen, als mogelijke coronabroeihaarden, vooral omdat ze zich vaak richten op jeugdige bezoekers. „Aangezien de jeugd zich niets aantrekt van de regels en maar om elkaar heen hangt en ook nog misbruik maakt van de entreeregels, heeft men dit zelf veroorzaakt,” zegt iemand. Al hebben sommige organisatoren er volgens deze persoon ook te weinig aan gedaan om escalaties te voorkomen.

Kortom, zo vindt de meerderheid: „Ook als je elke dag nieuwe bezoekers krijgt is een festival een linke plek.”

38 procent van de deelnemers is het daar niet mee eens. Opvallend is dat steeds meer mensen laten weten dat ze de hele coronapandemie niet serieus nemen, en alle maatregelen voor geen meter vertrouwen. „Alles moet gewoon open, weg met die coronaonzin,” zegt bijvoorbeeld iemand.

Eén grote zwendel

„Er moet helemaal niets afgelast worden,” zegt iemand anders. „Het is één grote zwendel van Rutte om aan de macht te blijven. Er is niets aan de hand op dit moment. We worden met z’n allen besodemieterd door deze oplichter die Nederland nu al 10 jaar in z’n greep houdt en met z’n asociaal beleid een hoop mensen in de problemen brengt.”

Iemand anders neemt het op voor de culturele sector en pleit ervoor om in plaats daarvan het vliegverkeer voor personenvervoer stil te leggen. Ook groepsimmuniteit wordt door verschillende mensen aangehaald als argument om festivals juist wél door te laten gaan: „De zomer biedt een uitgelezen kans om groepsimmuniteit te verkrijgen! Degenen die een vaccin willen zijn geprikt, dus klaar is Kees! Kijk naar Zweden!”

Een enkeling ziet vooral heil in een redelijke middenweg: „Het hangt van de opzet af, een dancefestival lijkt me niet verstandig, maar zoiets als Noorderzon of Into The Great Wide Open kan je prima organiseren met vaste zitplaatsen op 1,5 meter. En met testen voor toegang met een testbewijs 24 uur van te voren, óók voor gevaccineerden, kan misschien zelfs een dance event veilig zijn, mits de besmettingsgraad laag is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu