Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat Afghaanse vluchtelingen welkom zijn in Zoutkamp. 'Een mens in nood moet je helpen'

De Willem Lodewijk van Nassaukazerne wordt ingericht voor de noodopvang van Afghanen. ANP/JEROEN JUMELET

72 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: De Afghaanse vluchtelingen zijn welkom in Zoutkamp. „We hebben als Nederland de morele plicht de Afghanen op te nemen en Zoutkamp heeft een leegstaande kazerne waar dat prima kan.”

We hebben een ‘morele plicht’ om Afghaanse vluchtelingen op te nemen, vindt een meerderheid. „Naast gewoon mededogen.”

„Natuurlijk zijn vluchtelingen welkom”, zegt iemand. „Maar mijn angst is dat het te laat is, door al dat getreuzel van de drie ‘dames’ . Straks is er wel plaats, maar zijn er geen vluchtelingen.”

Er zijn wel mensen die kanttekeningen plaatsen: „Het moet wel beperkt blijven tot de tolken en ambassademedewerkers en hun gezinnen”, vindt iemand.

Nederland bomvol

De oneens-stemmers (28 procent) pleiten vooral voor opvang in de regio. „Opvang in de regio lijkt me een stuk logischer. Nederland is bomvol en wingewest Groningen is door het risico op bevingen en corona een slechte optie.”

Sommige oneens-stemmers vinden Nederland ‘vol’, andere vinden dat „de morele verplichting vooral in het islamitische Midden-Oosten moet zijn, en niet in Europa.”

Ook de kosten van opvang staan mensen tegen: „Ik zeg nee. Opvang is inmiddels onbetaalbaar geworden. Nederland is overvol, kijk maar naar het woningtekort. De gewone hard werkende Nederlander komt financieel nauwelijks rond, terwijl die groep met alle middelen wordt geholpen.”

Waarom zo ver weg?

En waarom eigenlijk in Zoutkamp? „Opvang kan ook gewoon in het westen van het land”, zegt iemand. „Dat is dichter bij Schiphol. Dit lijkt wel weer verdacht veel op het probleem zo ver mogelijk weg stopen.”

„In de achtertuin van Kaag lijkt me een betere plek!”, zegt iemand anders.

Nieuws

Meest gelezen

menu