Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat Groningen Airport Eelde moet blijven en overheidssteun verdient. 'De duurzame ambitie mag wel beloond worden'

Verkeerstoren Groningen Airport Eelde Foto: Shutterstock

76 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Groningen Airport Eelde moet hoe dan ook blijven en verdient alle mogelijke overheidssteun. „KLM heeft ook steun gehad van de overheid, dus waarom Eelde niet?”

De meeste deelnemers vinden dat Groningen Airport Eelde (GAE) enorm belangrijk is voor de regio en daarom niet mag verdwijnen: „GAE is een essentieel stuk infrastructuur voor het gehele noorden, denk maar aan de Traumaheli en mogelijkheid voor zakenvluchten alsmede de vliegscholen en de ontwikkeling van duurzaam vliegen. Daarnaast is er een aanzienlijke indirecte werkgelegenheid mee gemoeid.”

Ook iemand zegt: „De duurzame ambitie van Airport Eelde mag wel beloond worden.”

Verschillende mensen vinden sowieso dat er niet nóg meer uit het Noorden mag verdwijnen: „Alles wordt ons in het Noorden afgepakt”, zegt iemand. „Er moet eens gestopt worden alles uit het Noorden te halen! Het is toch droevig? Hebben we hier al niet genoeg geleden?”

‘En de KLM dan?’

„En hoe zit het eigenlijk met de KLM? Die heeft toch ook steun gehad van de overheid, dus waarom Eelde niet?”, vindt iemand.

Er zijn ook nog wel wat verbeterpunten, blijkt: „GAE moet blijven, maar ook de chartermaatschappijen moeten er veel meer gebruik van gaan maken. Als wij nu met Transavia op vakantie willen, moeten we naar Amsterdam met een taxi met een heen/retour prijs van 325 euro! Gelukkig vliegt Corendon, met tussenstop, (nog) wel vanaf Eelde.”

De oneens-stemmers (24 procent) vindt dat er echt niet meer overheidsgeld naar GAE moet: „Als de luchthaven bestaansrecht heeft kan zij, net als elk commercieel bedrijf, inkomsten genereren. Kan zij dat niet, dan is het afgelopen en uit. Nederland als land is te klein voor een batterij regionale luchthavens. Meerdere luchthavens binnen een 3 uur radius (vanuit Schiphol) is alleen gerechtvaardigd als er voldoende reizigers en/of vracht tegenover staan.”

‘Bodemloze put’

Anderen noemen GAE een ‘bodemloze put’: „Al jaren wordt er onvoorstelbaar veel (belasting-)geld ingestopt en het gaat maar door. Opheffen dat vliegveld, ga er betaalbare huizen bouwen!”

Minder vliegen moeten we volgens sommigen: „We moesten toch consuminderen? Weg met die geluidsoverlast en wat een geld durven ze te vragen! Schandalig.”

Nieuws

menu