Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat Mona Keijzer gelijk heeft met haar petitie tegen de coronapas. 'Die pas is pure discriminatie'

Mona Keijzer met mondkapje in de tram. Foto: ANP/Ramon van Flymen

79 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Mona Keijzer heeft gelijk met haar petitie tegen de coronapas. „Overal gaat de maatschappij weer open, behalve in betwetersland NL.”

De coronapas en de petitie van Mona Keijzer houden de gemoederen flink bezig, blijkt uit de vele reacties op de Stelling van de dag. De petitie van de oud-CDA-staatssecretaris is sinds vrijdag al meer dan 600.000 keer getekend. Zondagavond ging de teller over het half miljoen heen. „De snelheid waarmee de petitie is gegroeid is een record”, aldus Reinder Rustema, oprichter van petities.nl.

De meeste mensen verachten de coronapas en zien hem als ‘pure discriminatie’: „Het lijdt tor tweedeling in de samenleving en gevaccineerden kunnen net zo goed corona krijgen.” „Die pas is pure discriminatie. Mensen uitsluiten is walgelijk.”

„Helemaal eens met Mona Keijzer”, zegt iemand. „Een moedige vrouw die ik bewonder om haar onafhankelijke opstelling. Ik ben het totaal niet eens met het regeringsbeleid. Wij zijn weer de gekke Henkie van Europa. Overal gaat de maatschappij weer open, behalve in betwetersland NL. Straks is de hele maatschappij ontwricht. Of is dat juist de bedoeling? Ik vertrouw de overheid van geen meter.

„Corona moet nu hetzelfde behandeld gaan worden als griep”, zegt iemand. „De samenleving moet volledig open, anders komen we er nooit meer uit.”

‘In strijd met meerdere grondrechten’

„Eens”, zegt iemand anders. „De schade voor de samenleving is veel te groot en weegt niet op tegen de voordelen. Met de kennis van nu had de pas al lang afgeschaft moeten zijn.” De „QR-pas maakt meer kapot dan ieder lief is”, zegt iemand anders. „Polarisatie, uitsluiting van groepen mensen die hun grondrechtelijke eigen keuze over eigen lichaam maken. Het is in strijd met meerdere grondrechten. Het is dwang en drang.”

21 procent is hier het echter mee oneens: „Er moet meer open, maar ik heb geen moeite met de coronapas”, zegt iemand. „Er zijn dus ook bijna 17 miljoen mensen die de petitie NIET getekend hebben”, zegt iemand anders.

Sommigen vermoeden vooral politieke motieven bij Keijzer: „Dit is gewoon een wraakactie”, zegt iemand. „Mevrouw Keijzer is alleen met verkiezingen bezig en gebruikt onbegrip over de maatregelen”, zegt iemand anders.

Nieuws

menu