Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat Nederland geen Russisch gas meer zou moeten kopen. 'We moeten onafhankelijk worden van schurkenstaten'

Russisch gas. Foto: Shutterstock

84 procent van de deelnemers is het eens me de Stelling van de dag: Nederland zou geen Russisch gas meer moeten kopen. „Haal gas uit Groningen en geef alle Groningse huishoudens kosteloos gas.”

Poetin wil dat we Russsiche bankrekeningen openen om met roebels te betalen, Zelensky roept nog eens op tot een boycot. Moet we stoppen met het kopen van Russisch gas? „Moreel gezien wel”, zegt iemand. „Maar praktisch gezien... niet te doen.”

Toch vindt een ruime meerderheid dat Poetin z’n gas mag houden: „Haal gas uit Groningen en geef alle Groningse huishoudens kosteloos gas en vooraf jaarlijks 10.000 euro in de tegemoetkoming van vervolgschade. Kijk naar andere mogelijkheden in eigen land. Praat met energieleveranciers en hun winstoogmerk. Ook zij verdienen ongetwijfeld ook nog altijd veel geld aan gas.”

Strategisch inzetten

Ook iemand anders vindt dat we de Groningse gasvoorraad strategisch moeten inzetten. „En de opbrengst daarvan voor het overgrote gedeelte ten goede laten komen aan de gedeputeerde inwoners in de aardbevingsgebieden, zodat ze snel en adequaat geholpen kunnen worden: Win-Win situatie heet dat?”

Sommige mensen vinden het ‘beschamend’ hoe lang Den Haag wacht met meer sancties. Anderen vinden het nu echt tijd om te investeren in duurzame energie en isolatie. Hoe dan ook: „We moeten onafhankelijk worden van schurkenstaten.”

De oneens-stemmers (16 procent) zijn cynisch: „Dan verkopen ze het wel aan iemand anders”, zegt iemand. „Als er meer gas beschikbaar is dan gaat de prijs naar beneden en betalen we ons niet meer scheel. De oorlog in Oekraïne wint Poetin toch niet.”

Nieuws

menu