Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat Nederland geen regeringsafvaardiging moet sturen naar Olympische Winterspelen in China

'Trek de hele ploeg terug.' Foto: Shutterstock

76 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Nederland moet geen regeringsafvaardiging sturen naar Olympische Winterspelen in China. „Het is tijd dat China eens voor het buitenlands blok wordt gezet.”

De meeste deelnemers aan de stelling zouden het goed vinden als Nederland, in navolging van de VS en Australië, geen regeringsafvaardiging stuurt naar de Olympische Winsterspelen in China. „Biden geeft het goede voorbeeld”, zegt iemand. „De Spelen worden door China gebruikt c.q. misbruikt om het imago op te poetsen.”

„Het is tijd dat China eens voor het buitenlands blok wordt gezet”, vindt ook iemand anders.

‘Trek je hele ploeg terug’

Maar veel mensen pleiten ook voor verdergaande maatregelen: „Voor wat betreft die regeringsafvaardiging, dat is lood om oud ijzer”, zegt iemand. „Daar wordt niemand koud of warm van. Als je écht een statement wilt maken dan trek je de hele ploeg terug. Dat is bijzonder sneu voor de sporters in kwestie, maar wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen.”

Ook iemand anders zegt: „Sterker nog: Nederland moet helemaal niet mee doen. Dictatoriale regimes vleien door je aanwezigheid is een gotspe van jewelste.”

De oneens-stemmers (24 procent) geloven niet dat China wakker ligt van een diplomatieke boycot „en al helemaal niet van een Nederlandse boycot.”

Niet ‘stoer’ doen

Laten we het op een beschaafde manier oplossen, vindt iemand: „Dat is destijds ook gebeurd met Rusland. We weten allemaal, waar zulke slappe maatregelen toe hebben geleid. Poetin gaat nu zijn eigen gang. Niet ‘stoer’ doen, maar met elkaar in gesprek blijven. We zijn toch volwassen mensen met elkaar, of niet?”

Nieuws

menu