Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat Oranjespelers zich bij homo-onvriendelijke spreekkoren net zo moeten uitspreken als bij racistische spreekkoren

Oranje-spelers tijdens trainingssessie in Zeist. Foto: ANP/Bart Stoutjesdijk

Moeten Oranjespelers zich bij homo-onvriendelijke spreekkoren net zo uitspreken als bij racistische spreekkoren? Ja, vindt 89 procent van de deelnemers aan de Stelling van de dag. ,,Er is geen verschil.”

Tijdens het oefenduel van het Nederlands elftal tegen Duitsland, afgelopen dinsdag, zong het publiek massaal „Alle Duitsers zijn homo”. De stadionspeaker riep niet op daarmee te stoppen. Ook spelers leken er weinig aanstoot aan te nemen. Dat moet anders, vindt voorzitter Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation. Die stichting zet zich in voor de acceptatie van lhbtiq+’ers in de sport.

,,Dit soort spreekkoren horen niet thuis in een stadion. Door je daarover niet uit te spreken lijkt het of je het er mee eens bent”, reageert een van de deelnemers aan de Stelling van de dag. Iemand anders: ,,Spelers moeten zich tegen elke vorm van racisme en discriminatie uitspreken, omdat ze een groot bereik hebben.”

Rigoureus besluit

Een van de stemmers vindt een rigoureus besluit op zijn plaats. ,,Scheidsrechters moeten onmiddellijk een wedstrijd staken als er spreekkoren te horen zijn die kwetsend zijn voor welke groep dan ook. Als ze dan doorgaan met zingen dan moet de stand 0-0 worden. En stoppen met de wedstrijd.”

Een andere stemmer zegt het weliswaar eens te zijn met iedereen die zowel racisme als homo-haat wil tegengaan. Toch vindt hij of zij niet dat hier een taak is weggelegd voor voetballers. ,,Als individuele spelers zich willen uitspreken, prima, dat is hun zaak. Collectieve uitingen lijken mij te ver gaan. Als je dit doortrekt kun je spelers ook gaan verplichten om politieke uitspraken collectief te doen, en dan is het einde zoek.”

Nieuws

Meest gelezen

menu