Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat een makelaar met een beschermde titel meer vertrouwen wekt. 'Je verkoopt immers geen reepje chocola'

Makelaar met beschermde titel wekt meer vertrouwen. Foto: Shutterstock

67 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Een makelaar met beschermde titel wekt meer vertrouwen. „Zoiets is natuurlijk wel een stok achter de deur.”

Volgens opinieschrijver Herman Blom zou ‘makelaar’ weer een beschermde titel moeten worden, om gesjoemel bij de verkoop van huizen aan banden te leggen. Een meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de dag is het met hem eens: „Omdat er ook onoprechte makelaars bestaan”, zegt iemand. „Vertrouwen is goed, controleren is beter!”

„Je verkoopt immers geen reepje chocola”, zegt iemand anders.

„De beëdiging geschiedde in het verleden door de rechtbank, op voorspraak van een (NVM)-commissie”, legt iemand uit. „Als men zich niet aan de spelregels hield, kon de rechtbank de titel ‘makelaar o.z.’ weer ongedaan maken. Zoiets is natuurlijk wel een stok achter de deur.”

‘Blijft mensenwerk’

„Onzin!”, zegt iemand anders. „Het blijft mensenwerk. Veel mensen die hun geld verdienen met verzekeringen, hypotheken, en leningen slijten zijn veelal belust op dikke provisies. Daarom is de definitie van onafhankelijke adviseur mijns inziens ook een misplaatste grap.”

Tot slot vindt iemand makelaars ‘totaal overbodig’: „Zorg voor een goede verbinding met een notaris. Eventueel een advocaat. Zelf doen beperkt je uitgaven. Het woningentekort en de overdreven vraagprijzen hebben we mede te danken aan de makelaars. Dus weg ermee.”

Nieuws

menu