Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat je niet-gevaccineerden de toegang mag weigeren. 'Algemeen belang gezondheid weegt het zwaarst'

"Mensen uitsluiten om hun keuze, ik griezel bij de gedachte!" ANP SANDER KONING

58 procent van de deelnemers is het eens het met de Stelling van de dag: Je moet niet-gevaccineerden de toegang kunnen weigeren. „Het is logisch om diegenen, die om wat voor redenen niet willen, de gevolgen gaan zien.”

De eens-stemmers vinden dat het algemeen belang altijd moet prevaleren: „Als iedereen van jong tot oud gevaccineerd kan zijn, is het logisch dat diegenen, die dat om wat voor redenen toch niet willen, hiervan de gevolgen gaan zien”, zegt iemand.

„Het algemeen belang voor de gezondheid weegt het zwaarst”, zegt iemand anders. „Niet-gevaccineerden zijn een gevaar voor de mensheid, door hen kunnen weer nieuwe varianten ontstaan.”

Er zijn ook mensen die vinden dat we ons tegenwoordig niet zo moeten aanstellen: „Vroeger had je het ‘pokkenbriefje’: niet-gevaccineerde kindertjes mochten niet naar school. In de jaren 80 reisden veel jongeren naar derdewereld landen: die kregen een heel vaccinatieprogramma. Niemand protesteerde daartegen.”

Heksenjacht

De 42 procent die het oneens is met de stelling vindt het discriminerend om mensen om deze reden uit te sluiten: „Maak er geen heksenjacht van”, zegt iemand. Verschillende mensen maken de vergelijking met apartheid en de nazitijd, volgens sommigen is het niet-gevaccineerd zijn ‘de Jodenster van onze tijd’.

„Het is discriminerend gedrag, het moet niet gekker worden”, zegt iemand. „Als je gevaccineerd bent, dan zou je toch beschermd moeten zijn volgens de mensen die het kunnen weten? Waarom zou je dan ongevaccineerde mensen moeten weigeren? Die weten over het algemeen juist goed waar ze mee bezig zijn.”

Volgens sommige stemmers zorgt de hele vaccinatiediscussie vooral voor onrust: „Nog meer verdeeldheid in dit kutland, waar zijn wij mee bezig. Mensen uitsluiten om hun keuze, ik griezel bij de gedachte!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu