Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat we in Nederland toe moeten naar een vierdaagse werkweek. 'Heeft voor iedereen voordelen!'

Meeste stemmers zien 4-daagse werkweek wel zitten. Foto: Shutterstock

66 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: We moeten in Nederland toe naar een vierdaagse werkweek. „Betere werk en privé balans.”

„Werken moet in de toekomst door den machine gebeuren, zodat de mens vrij kan leven”, zegt iemand.

Iemand anders zegt: „Het hele idee van belonen naar tijd zou meer moeten verschuiven naar een beloning naar prestatie en dat kan dan prima resulteren in een 3-daagse werkweek voor de één en een 4- of 5-daagse voor de ander.”

De meeste stemmers geloven dat een dagje minder werken goed is voor de balans tussen werk en privé. „Ik ben daar voor omdat de werkdruk erg hoog is. En door alle sociale media waar je ook nog in je vrije tijd mee geconfronteerd wordt, leidt tot meer burn-outgevallen. Dus een omslag in anders werken zal beter voor de gezondheid zijn en ook productiviteit ten goede komen.”

Alleen maar voordelen

„Heeft voor iedereen voordelen”, vindt ook iemand anders. „Meer arbeidsparticipatie, minder ziekte, betere werk-privé balans.”

De 34 procent die het hier niet mee eens is, vindt werken gezond, hoe meer hoe beter, en de roep om een 4-daagse werkweek geklaag van de bovenste plank. „Onzin”, zegt iemand. „De thuiswerkers hebben nu al vrije tijd genoeg.”

„Nederlanders worden steeds luier”, zegt iemand anders. „Weten niet meer wat hard werken is voor je geld.”

Mensen zijn verschillend en daarmee hun wens om meer of minder te werken ook, vinden sommigen. „In mijn ogen is het zot om dit soort dingen van bovenaf te regelen. Vooral hier in Nederland zijn er veel mensen die een beperkt aantal uren werken. Die mensen kiezen daarvoor. Als mensen wat meer willen werken (overwerk) dan moet dat ook mogelijk zijn. Overigens, ik werkte 7 dagen, 56 uur, in de week plus overwerk. Daar stonden overigens wel extra vakantiedagen tegenover. Op vrijwillige basis is daar niets mis mee.”

Nieuws

menu