Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat werkgevers mogen controleren of je al dan niet gevaccineerd bent. 'Je bent als werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid van je personeel en klanten'

Vrij logisch dat een werkgever mag controleren of zijn personeel gevaccineerd is. Shutterstock

67 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Werkgevers moeten kunnen vragen of hun personeel al dan niet gevaccineerd is. „Het kan toch niet zo zijn dat een kleine groep ongevaccineerden een hele groep gaat gijzelen?”

De eens-stemmers vinden het vrij logisch dat een werkgever zou moeten kunnen controleren of zijn personeel gevaccineerd is of niet. Vooral omwille van de veiligheid op de werkvloer. „Je bent als werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid van je personeel en je klanten. Punt.”

„Het kan toch niet zijn dat een kleine groep ongevaccineerden een hele groep gaat gijzelen?” zegt iemand anders. „Wil je geen vaccinatie, ook goed. Maar blijf dan lekker thuis en zadel er niet de rest van de bevolking mee op.”

„Ja dat moet kunnen”, zegt iemand. „Vanuit zorgplicht jegens de medewerkers.” Bovendien, zegt iemand anders, „werkgevers draaien mee op voor de kosten van ziekte onder het personeel.”

En de werkgever zelf dan?

Maar er is ook twijfel. „Een heel heikel punt”, noemt iemand de kwestie. „Want wat als de werknemer niet gevaccineerd is? Op het randje dus.”

Den oneens-stemmers (33 procent) vinden dat medische gegevens altijd privé zijn: „Je mag ook niet aan vrouwen vragen of ze van plan zijn zwanger te worden.” Iemand anders stelt: „Die bange mensen die gevaccineerd zijn, hoeven toch niet bang te zijn?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu