Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat zelfgemaakte mondkapjes toegestaan moeten blijven. 'Veel milieuvriendelijker'

'Zelfgemaakte mondkapjes moeten toegestaan blijven' Foto: Shutterstock

62 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Zelfgemaakte mondkapjes moeten toegestaan blijven. „Ze maken alles wat fleuriger.”

Als het aan het OMT ligt, verdwijnen de zelfgemaakte mondkapjes uit het straatbeeld. Het OMT vindt nu alleen chirurgische mondmaskers veilig genoeg om te dragen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden. Moeten de zelfgemaakte mondkapjes toegestaan blijven?

Een meerderheid vindt van wel, onder meer omdat de medische kapjes moeilijk te krijgen zijn: „Medische mondkapjes zoals men wil zijn nauwelijks te kopen en de normale waren toch altijd voldoende voor bescherming?”, zegt iemand. „Dus na zo een lange tijd plotseling niet meer is vreemd.” Dat laatste vinden meer mensen: „Een jaar geleden vond het OMT mondkapjes grote onzin, ze zouden alleen maar schijnveiligheid geven.”

‘Betaalbaar voor iedereen’

Vooral het milieu wordt genoemd als argument om zelfgemaakte kapjes te behouden, én de kosten: „Wegwerpmondkapjes zijn niet goed voor het milieu”, zegt iemand. „Uitwasbare mondkapjes van textiel zijn betaalbaar voor iedereen. Vanwege inflatie kunnen nu al veel werkenden niet meer rondkomen, geld voor dure medische mondkapjes is er dan niet.”

„Men is er zuiniger op en ze worden niet overal zo maar weggegooid”, zegt iemand. Bovendien: „Ze maken alles wat fleuriger.” Iemand anders zegt: „Wij dragen die kapjes nu al bijna 2 jaar en hebben nog steeds geen corona gehad, dus ze voldoen aan onze wensen!”

Veel van de oneens-stemmers (38 procent) ‘geloven’ sowieso niet in mondkapjes, en al helemaal niet in zelfgemaakte, katoenen versies. „Ze helpen niet”, zegt iemand. „Dus dan kun je net zo goed niets op doen.”

‘Modeprutsels’

„Die beschermen gewoonweg niet”, zegt iemand anders. „Dus het zijn meer modeprutsels of dingetjes gemaakt door mensen die te gierig zijn om echte mondkapjes te kopen.”

De hygiëne laat volgens sommigen ook te wensen over: „Ze worden vaak veel te lang gebruikt en niet vaak genoeg gewassen.”

Nieuws

menu