Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt een NL-Alert voor een storm niet overdreven. 'Beter één NL-Alert te veel, dan te laat zijn'

Herstelwerkzaamheden aan een bovenleiding. Fot: ANP/Remko de Waal

70 procent van de deelnemers is het oneens met de Stelling van de dag: Een NL-Alert voor een storm is overdreven. „Gebeurt het niet dan heeft iedereen achteraf commentaar.”

Vrijdagmiddag ontvingen mensen door het hele land een NL-Alert ter waarschuwing voor de gevaren van storm Eunice die over het land raasde. Geen overbodige luxe, vindt een meerderheid, het ging om een uitzonderlijke situatie: „Een NL-Alert moet je niet bij iedere code rood laten uitgaan”, zegt iemand. „Maar dit soort stormen komen eens per 5 jaar voor.”

Bovendien, een gewaarschuwd mens telt voor twee. „Beter één NL-Alert te veel, dan te laat zijn”, zegt iemand. „Het is goed dat het gebeurt”, zegt iemand anders. „Gebeurt het niet dan heeft iedereen achteraf commentaar.”

Gevolgen zeggen genoeg

„De gevolgen van de storm geven voldoende aan dat een NL-Alert in dit geval op z’n plaats was”, vindt ook iemand anders.”

Maar het alert werd ook niet in de eerste plaats vanwege de storm gestuurd, legt iemand uit die werkt op een meldkamer van de politie: „Een NL-Alert voor storm is niet nodig, daar ben ik het mee eens. Maar het NL-Alert was daar helemaal niet voor bedoeld. Het was een oproep aan iedereen om niet voor alles 112 te bellen, om te voorkomen dat het hele 112-net overbelast zou raken. Dat zou ernstige gevolgen gehad kunnen hebben voor mensen die inderdaad 112 nodig hadden voor een noodsituatie. Vandaar een NL-Alert.”

Eens-stemmers (30 procent) vonden het NL-Alert onnodig en hysterisch: „Gezond verstand bij een storm lijkt me genoeg”, zegt iemand. „Ik woon in Nieuw-Buinen, waar niemand een NL-Alert heeft ontvangen, dus daar moet je het dan ook niet van hebben.”

Paniek!

„Het lijkt wel of alles wordt aangegrepen om paniek te veroorzaken”, zegt iemand anders. „Alert hier, alert daar. Doe normaal!”

„Je schrikt je dood van die alert-toestanden”, zegt iemand. „Je denkt op zijn minst dat er oorlog is ofzo. Voor een storm die je allemaal vanuit je raam kunt zien, is een NL-Alert niet nodig. Het is betuttelend.”

Nieuws

menu