Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt het niet goed dat Ongehoord Nederland en ZWART zijn toegelaten tot het omroepbestel. 'Haatzaaiende botteriken horen niet op de buis'

Initiatiefnemers Akwasi en Gianni Grot van de nieuwe Omroep ZWART. ANP KIPPA SANDER KONING

67 procent van de deelnemers is het oneens met de Stelling van de dag: Goed dat Ongehoord Nederland en ZWART zijn toegelaten tot het omroepbestel. „Met het clubje ZWART gaan we terug naar de verzuiling.”

Omroep ZWART en Ongehoord Nederland (ON!) kregen groen licht van de minister en mogen de komende vijf jaar gaan uitzenden. Dat ging ondanks de nodige bezwaren wel erg makkelijk, blijkt nu. Toetsing moet in het vervolg anders, vindt onder meer het Commissariaat voor de Media, dat meent dat er nu „onvoldoende duidelijke criteria” zijn om de redactiestatuten te toetsen.

Een meerderheid van de stemmers verwacht niet dat ze een goede toevoeging zullen zijn aan het huidige omroepbestel. „Ik heb er niet veel verstand van”, zegt iemand, „maar als ik dit lees en weet wie er achter de omroepen zitten, dan denk ik dat het alleen maar zorgt voor meer tweedeling in de samenleving.”

‘Terug naar de verzuiling’

Vooral omroep ZWART kan op weinig enthousiasme rekenen: „Met het clubje ZWART gaan we terug naar de verzuiling”, zegt iemand. „ZWART werkt polariserend.” Iemand anders vreest een wildgroei: „Over een paar jaar hebben we honderd omroepen. Liever juist minder omroepen en een sterker NPO en NTR.”

De eens-stemmers (33 procent) hopen vooral dat deze nieuwe omroepen voor een ‘tegengeluid’ kunnen gaan zorgen. „De NPO is vaak wat eenzijdig. Door meer groeperingen een platform te geven zal dit wat veranderen. Het is meer dan broodnodig om ook het andere verhaal te laten horen. Althans in een democratie!”

Afwijkende mening is niet gewenst

Iemand anders verwoordt het zo: „Onze media lijken vandaag de dag gewoon een eenheidsworst. Een afwijkende mening is niet gewenst. Linkse politici mogen hun standpunten zonder onderbreking vertellen, maar als je geen mainstream mening hebt mag je je standpunt niet uitleggen. Het is gewoon een schande hoe er met mensen wordt omgegaan. Er wordt vergeten dat zeker twee miljoen mensen niet links stemmen maar nergens hun mening op een normale manier mogen laten horen.”

De eens-stemmers hebben vooral hoge verwachtingen van ON!. „Dat ON! is toegelaten is goed, want kritiek op het huidige is alleen maar goed. Dat ZWART, een ronduit racistische organisatie, is toegelaten, is minder.”

Nieuws

Meest gelezen

menu