Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt het niet oké dat koning Willem-Alexander de Gouden Koets nog even in de schuur laat staan. 'Geschiedenis kun je niet wegpoetsen'

De Gouden Koets tijdens Prinsjesdag 2015. Foto: ANP/Remko de Waal

61 procent is het oneens met de Stelling van de dag: Goed dat koning Willem-Alexander de Gouden Koets nog even in de schuur laat staan. „We gaan steeds verder met het verleden zo nadrukkelijk op de voorgrond te zetten en te bekijken vanuit het hier en nu.”

„Ons verleden is niet vlekkeloos, dat weten we”, zegt iemand. „Maar dat wil toch niet zeggen dat je door middel van een ‘beeldenstorm’ alles weg moet halen wat maar enigszins naar dat verleden wijst? Met de kennis en normen en waarden van nu bezien we de zaken van toen nu anders. Dat zou je juist als boodschap moeten gebruiken voor de toekomst; dit doen we niet weer.”

Ook andere oneens-stemmers vinden de Gouden Koets onderdeel van onze geschiedenis, en het te ver gaan om dat verleden nu weg te poetsen. „Waarom zou dit überhaupt een goed idee zijn? Er wordt een stuk geschiedenis getoond. Was Nederland perfect? Nee! Was Nederland foutloos? Nee. Maar de eventuele missers verbloemen en/of verzwijgen zorgen er alleen maar voor dat er niet geleerd kan worden en de eventuele fouten vaker gemaakt gaan worden (in een of andere vorm).”

„Geschiedenis kun je niet wegpoetsen”, zegt iemand „Je kunt het wel uitleggen.”

De eens-stemmers geven weinig om de Gouden Koets. „Even in de schuur??”, zegt iemand. „Voor altijd lijkt mij beter. Daar ik het altijd een vertoning vind van zie onze rijkdom eens. Misschien in een museum voor de mensen die er anders over denken?”

‘Walgelijk’

„Gewoon in een museum neerzetten”, zegt iemand. „En geen stuiver meer aan uitgeven. Hij hoort natuurlijk in een museum thuis, want hij is uiteindelijk van het volk.”

„Ja, prima dat de koning hem in de schuur laat staan, maar niet om die tekening”, zegt iemand. „Het lijkt nergens op, een koning in een Gouden Koets. In een land van voedselbanken en ouderen zonder verwarmd huis. Ik vind het walgelijk.”

Nieuws

Meest gelezen

menu