Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt het niet overdreven dat wildkamperen in Nederland verboden is

Rottumerplaat. Foto: DVHN/ Roelof van Dalen

Het is helemaal niet overdreven dat wildkamperen in Nederland verboden is, vindt 65 procent van de deelnemers aan de Stelling van de dag. ,,Na een zonnige dag ziet een park er al uit als een vuilnisbelt. Hoe zou een bos eruit zien na een week?"

In Nederland kun je een boete van 140 euro krijgen voor wildkamperen. Dat bedrag kan oplopen tot 200 euro als je een nachtje wilt slapen in een gesloten gebied, weet een man die vorige week werd betrapt op Rottumerplaat uit eigen ervaring.

Het gros van de deelnemers snapt wel dat mensen het fijn vinden om in de natuur te slapen. Wat hen het meest tegenstaat is dat dat gepaard gaat met het achterlaten van troep. ,,Nederland is te klein, de natuurgebieden met afgesloten gedeeltes zijn er niet voor niets."

Eigen ervaring

Iemand anders, afkomstig uit Drenthe, spreekt uit eigen ervaring. ,,Ik woon vlakbij de Ed Stoop visvijver (kanovijver) in Roden. Daar overnachten vissers regelmatig. Het is schrikbarend hoeveel toiletpapier er overal ligt en ook de hoeveelheid zwerfvuil is enorm toegenomen. Triest om te zien."

Wat we volgens veel anderen ook niet moeten vergeten is dat met de aanwezigheid van mensen de dieren worden verstoord. Deze stemmer probeert zich een voorstelling te maken van praktische zaken. ,,Iedereen moet toch poepen en plassen... Hoe dan? Waar dan? En een vuurtje stoken, lijkt me ook niet wenselijk. Boerencampings kosten zo'n 15,00 à 20,00 euro per nacht, met sanitair."

'Alleen echte natuurliefhebbers'

En de mensen die vinden dat er best meer mogelijk moet kunnen zijn? Ongeveer een derde van de deelnemers aan de Stelling van de dag is daar voor. Wat hen betreft zouden best meer plekken aangewezen kunnen worden. Of, zoals iemand voorstelt, sta het wildkamperen alleen toe aan echte natuurliefhebbers. ,,Die beschadigen niks."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu