Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt het te gek voor woorden dat theatervoorstellingen van het Pauperparadijs niet doorgaan om stikstofeisen. 'Wat een onzin'

De opvoering van het Pauperparadijs in de buurt van een beschermd natuurgebied leidt tot problemen. Foto Reyer Boxem

De voorstellingen van het Pauperparadijs zijn afgelast omdat de organisatie niet kan voldoen aan stikstofeisen. Is dat niet gek? Ja, vindt 87 procent van de deelnemers aan de Stelling van de dag.

Dat de theatergroep te maken heeft met stikstofeisen heeft te maken met de locatie. Het Gevangenismuseum in Veenhuizen ligt vlak bij Natura 2000-gebied Drents Friese Wold. Daar moet extra uitstoot van stikstof worden vermeden.

Die uitstoot wordt niet zozeer veroorzaakt door de theatervoorstelling maar wel door mensen die er met de auto naar toe komen. Ook speelt een rol dat voor de voorstellingen aggregaten nodig zijn.

‘Doorgeschoten bureaucratie’

‘Belachelijk’, ‘wat een onzin’ en ‘we zijn in Nederland de weg kwijt’. Het zijn reacties die veelvuldig worden gegeven op de afgelasting. Ook spreken veel stemmers van ‘doorgeschoten bureaucratie’. ,,Dit gaat nergens over. Ondanks dat het stikstofprobleem zeer serieus genomen moet worden, is het cancellen van een evenement als dit, niet de oplossing”, schrijft iemand.

Want als een openluchtvoorstelling niet meer kan, hoe zit het dan met bijvoorbeeld andere evenementen, zoals voetbalwedstrijden, vraagt een andere stemmer zich af. ,,Alsof mensen daarheen met de step komen, of lopend. Hoe inconsequent, en vooral selectief kun je zijn.”

Daar zijn veel mensen het mee eens. ,,De overheid mag zich wel eens met wat nuttiger zaken bezig houden. Er zijn veel meer zware vervuilers waar ze zich niet de vingers aan durven te branden. Slechte zaak. Gelukkig zijn er binnenkort verkiezingen!”

‘Verregaand ingrijpen is hoognodig’

Iemand die het oneens met de Stelling van de dag wijst er op dat het klimaatprobleem zo groot is dat ‘verregaand ingrijpen in onze huidige manier van leven echt hoognodig is’. ,,Geen fossiele brandstoffen en een andere manier van omgaan met de natuur is essentieel om toekomstige milieuproblemen het hoofd te kunnen bieden.”

En weer een andere deelnemer vindt het ronduit een goede zaak dat een theatervoorstelling niet door kan gaan vanwege stikstofregels. ,,Eindelijk wordt er ingezien dat onze festivalgekte ten koste gaat van het milieu. Hulde!”

Nieuws

Meest gelezen

menu