Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt niet dat fietsers en wandelaars ieder een eigen stukje bos zouden moeten krijgen. 'Laat elkaar met rust en wees wat toleranter naar elkaar!'

'Fietsers horen niet in het bos.' Foto: Shutterstock

66 procent van de deelnemers is het oneens met de Stelling van de dag: Fietsers en wandelaars zouden ieder een eigen stukje bos moeten krijgen. „Apart stukje bos is niet nodig, maar aparte wandel- en fietspaden zouden veel ellende voorkomen.”

Mountainbiker Bernard van der Velde uit Haren werd geslagen en geschopt tijdens een toertocht in het Valtherbos. Hij probeerde een hond te ontwijken, viel en kreeg er nog een paar klappen bij ook. Is het te druk in het bos, zouden fietsers en wandelaars ieder een eigen stukje toebedeeld moeten krijgen?

„Onzin”, vindt een meerderheid die reageerde op de Stelling van de dag. „Laat de mens zich aanpassen aan de natuur (en dus elkaar!), in plaats van dat de natuur zich moet aanpassen aan elke gebruiker.”

„Er zijn prachtige MTB-routes, vaak onderhouden door vrijwilligers”, zegt iemand. „Maar deze worden steeds vaker ook gebruikt door wandelaars. Mij is in de afgelopen jaren gebleken dat met name de wandelaars intoleranter zijn gebleken. Ze gedragen zich vaak als alleen rechthebbenden in de natuur.”

‘Aso’s knalhard aanpakken’

Verschillende mensen geven aan dat mensen in het bos inderdaad minder verdraagzaam zijn geworden, en roepen op tot handhaving. „Wanneer gaat men nu eindelijk eens gewoon die aso’s (lopend, fietsend, rijdend enzovoorts) knalhard aanpakken in plaats van dit soort niet-werkende oplossingen bedenken?”

Een apart stukje bos? „Ben je besodemieterd”, zegt iemand. „Laat elkaar met rust en wees wat toleranter naar elkaar. Je hebt allen evenveel rechten en plichten. Laat elkaar los en zoek elkaar niet op. Allen veel plezier!”

Van de eens-stemmers (34 procent) zegt een aantal klip en klaar: „Fietsers horen niet in het bos.”

‘Fatsoen en tolerantie ver te zoeken’

„Een apart stukje bos is niet nodig op zich, maar aparte wandel- en fietspaden zouden veel ellende voorkomen”, zegt iemand. „Ja dat lijkt me wel beter”, zegt ook iemand anders. „Omdat het fatsoen en de tolerantie ver te zoeken zijn. Ik wandel en fiets regelmatig met mijn vrouw. Wij blijven wel gewoon op de harde fietspaden, dus hebben nog nooit last gehad, maar Mountainbiken is gewoon sport. Breng alleen wel het fatsoen op naar de andere recreanten.”

Sommige eens-stemmers hebben het gevoel dat de wandelpaden aan gort gaan door fietsers: „ATB-ers rijden voetpaadjes kapot en ‘racen’ zonder veel uit te kijken om wandelaars.” En iemand anders: „Als er aparte stukjes natuur zouden zijn, hoeft een wandelaar ook niet over een opengereten en tot modderpoel omgedoopt pad te lopen.”

Nieuws

menu