Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt niet dat meer gemeentes woonruimte beschikbaar moeten stellen voor vluchtelingen. 'Er zijn zoveel Nederlanders die al jaren op een huis wachten'

Afghaanse evacués komen aan op het Marineterrein in Amsterdam terrein. ANP RAMON VAN FLYMEN

80 procent is het oneens met de Stelling van de dag: Meer gemeentes moeten woonruimte beschikbaar stellen voor vluchtelingen. „Het is een duivels dilemma, maar de grens is bereikt.”

De meeste stemmers hebben duidelijk iets van: ‘eigen volk eerst’. „En waarom? Er is al een enorme scheefgroei op de woningmarkt, of leven de beleidsbepalers onder een steen?” Iemand anders zegt: „Als we Nederlanders al geen onderdak kunnen geven, kan je het niet maken om vluchtelingen een voorrang te geven. Dat is discriminatie.”

De krapte op de woningmarkt is voor de meeste mensen een obstakel. „Er zijn zoveel Nederlanders die al jaren en jaren op een huis wachten”, zegt iemand. „Men kan niet altijd de vluchtelingen voorrang geven. Dit gebeurt al 30 jaar. Daarom is de PvdA zo klein geworden. Men denkt niet meer aan de gewone man en de jeugd.”

Duivels dilemma

Er zijn ook mensen die het een ingewikkeld vraagstuk vinden: „Het is een duivels dilemma, maar de grens is bereikt. Wel opvang, maar dan in grotere opvangcentra. Daarbij mondjesmaat en met extra bouwinspanning tot huisvesting over gaan.”

De eens-stemmers (20 procent) vinden dat we hoe dan ook de plicht hebben om vluchtelingen op te vangen: „Deze mensen moeten alleen al uit menselijk oogpunt geholpen worden.”

Er moeten vooral meer huizen bijkomen, ook sociale huurwoningen: „Niet alleen voor vluchtelingen, ook voor mensen met een laag inkomen moeten er weer meer sociale huurwoningen gebouwd worden!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu