Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt schurft geen schande. 'Maar in deze tijd van corona zou er toch juist minder van moeten zijn?'

Schurft is geen schande. Foto: Shutterstock

69 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Schurft is geen schande. „Het overkomt je, iedereen kan het krijgen.”

Over de precieze oorzaak van schurft lopen de meningen uiteen, en dat zie je terug in de uitslag van de stelling van de dag. Mensen die het eens zijn met de stelling zeggen dat ‘schurft je overkomt’ en dat het vooral ‘verouderde vooroordelen’ zijn die voor verdriet en schaamte zorgen, ‘terwijl dat niet nodig is.’ „Schurft is een aandoening; iedereen kan het krijgen”, zegt iemand ronduit.

„Schurft is zeker geen schande, je hebt er immers niet om gevraagd”, zegt iemand anders, die het echter ook wel een beetje ziet als een eigen verantwoordelijkheid: „Het is wel gebleken dat een goede lichamelijke verzorging en een schoon huis belangrijk zijn. ik denk dat normen waarden ook mee spelen, anders zou een groot deel van Nederland inmiddels onder de schurft zitten, een goede voorlichting onder de doelgroep zou misschien helpen, en een spoedcursus hoe maak ik mijn huis goed schoon, om te beginnen het bed en slaapkamer.”

‘Geen zeep, kort douchen, op 30 graden wassen’

Meer mensen twijfelen. Een echte schande vinden ze het niet, maar het zou vast wel helpen om de boel een beetje goed schoon te houden, toch? „Geen zeepgebruiken voor het milieu, kort douchen, water in de wasmachine het liefst op 30 graden, en je hebt de ingrediënten voor de schurftmijt compleet”, zegt iemand.

„Nederland zit in dezelfde situatie als tijdens de oorlog”, zegt iemand. „Toen kwam het veelvuldig voor. Vooral in arme gezinnen. Een tekort aan hygiëne was de oorzaak.” Ook iemand anders gelooft dat schurft ‘wel degelijk’ een link heeft met hygiëne, ‘in tegenstelling tot hoofdluis.’ „Het is dus geen wonder dat het uitgerekend in die ranzige studentenhuizen welig tiert. Het is dus enigszins beschamend. Sorry.”

Iemand snapt niet hoe schurft nou juist nu zo veelvuldig opduikt. „In deze tijd van corona zou er toch juist minder van moeten zijn?”

Nieuws

menu